31/3/13

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα

30.3.2013


Ντεμιντένκο. Ψαρά γένια σκαλίζοντας, τη μαύρη κόμη αγγίζοντας.

Ο Ρώσος πιανίστας έγερνε μπρος κι επανερχόταν σε ορθή γωνία, τα δάχτυλά του είχαν μείνει αιχμάλωτα πάνω στα πλήκτρα, ενώ οι συσπάσεις του προσώπου του έλεγαν άπασιν "το νιώθω, δείτε με, το νιώθω τόσο βαθιά".
Εκείνη τη στιγμή το κοινό με μια αγαλμάτινη σιωπή παρακολουθούσε την προσπάθειά του. Ολόγυρά του 75 μαυροντυμένοι σολίστες της Ορχήστρας τον έβλεπαν να ταλαντεύεται ολοένα.
Κοιτούσα κάτω στην πλατεία τα πρόσωπα των ''φιλόμουσων''. Ήθελα να πιάσω κανένα να κουνιέται ρυθμικά, να με πείσει πως το ξέρει και το αγαπά το εργάκι. Του κάκου. Νόμισα πως όλοι προσπαθούν να βρουν εναγωνίως μια μελωδική στιγμή-όαση μέσα σε έναν μουσικό ''τζαζ'' χείμαρρο που αφού εμένα δεν με είλκυσε, σκεφτόμουν ως να'μουν το κέντρο του κόσμου, πάει να πει πως όποιος κι αν τον υπογράφει, δεν θα'χει στο μέλλον σχεδόν τίποτε να εισπράξει, κι ας λένε οι ειδικοί τα ''δικά'' τους, ''περί λυρικοτάτης συνθέσεως εν τη πιανιστική ή συμφωνική φιλολογία'' κ.ο.κ., ανάλογα με την περίπτωση.
Τίποτε. Εάν μια μουσική, όποια μουσική, δεν περνάει από μέσα σου, εάν δεν σε κάνει να τη σφυρίζεις, να τη σιγοτραγουδάς ή να την ανακαλείς υπόκωφα, με τα χείλη, με τη μύτη κ.λπ., είναι και θα είναι ένα ξένο σώμα, κι ας την υπογράφει όποιο όνομα έχει καπαρώσει θέση στην αιωνιότητα. Πάνω από το θεωρείο 75 κοράκια σαν ορθώς διατεταγμένη πομπή νεκροφόρας εκτελούσαν σωστά γυρίζοντας κάθε τόσο σελίδα στην παρτιτούρα τους... κι οι θεατές αιχμάλωτοι μιας συνήθειας, δεν θέλησαν να αποφύγουν το χειροκρότημα, όχι τόσο επειδή χάρηκαν τις συνθέσεις, θαρρώ - σαν ''πιασμένοι'' ξεχύνονταν στο φουαγιέ και το αυτάκι μου δεν έπιασε ούτε αυθόρμητους επαίνους ούτε εκ του φυσικού εγκώμια - όσο γιατί τα κοράκια ''τα έδωσαν όλα'' χωρίς να πέσουν ηρωικώς. 
Ο μαέστρος (Β.Χ.) σκούπιζε ευγενικά στα ενδιάμεσα της 2ης συμφωνίας τον ιδρώτα στο σβέρκο και στο μέτωπό του, ενώ οι ουραγοί των κοράκων, στα τύμπανα, έμοιαζαν με τερματοφύλακες που παρακολουθούν σχεδόν ένα ημίχρονο με τα χέρια στις τζέπες. Δίπλα μου μια κυρία άνω των 50 με προκαλούσε με ένα διχτυωτό καλσόν και το'να πόδι πάνω στ' άλλο, με έναν άντρα γελαστοχαζούλη που του'χε ξεχαστεί η ''Καθημερινή'' στα χέρια, ενώ μετά το διάλειμμα, στο β΄ μέρος όπου κι η Συμφωνία ''της μελαγχολίας'', μια ξανθιά ταξιθέτρια, άσχημη κι όμορφη μαζί, είχε πέσει σε περισυλλογή. ''Τι λέει παιδάκι μου'' - το θυμήθηκα. ''Εσύ, κορίτσι μου, πήγα να της πω αλλά κρατήθηκα λόγω χώρου, δεν είναι για να καλογερέψεις εδώ, στο Μέγαρο των γερόντων, εσύ είσαι για άλλα πράματα και ξεδόματα'', αλλά, όπως όλοι ήταν απορροφημένοι -τρομάρα τους- από τα βιολιά και τα κοντραμπάσα, τα γυαλισμένα πνευστά και την καθιστική ακινησία τσολιά των οργανοπαικτών-κοράκων, το να γυρίσεις και να κοιτάξεις κάποιον φιλόμουσο πίσω και πλαγίως, ήταν σαν με το μάτι να τον απομόνωνες εμφατικά, σχεδόν τον προκαλούσες ντροπιαστικά - εάν βεβαίως δεν ήθελες να τον τιμωρήσεις με κανένα ''σσστ''.
Κι αυτές οι ταξιθετριούλες του κατηχητικού, με τις σόι-μπλε ομοιόμορφες στολές και το απόμακρο-σοβαρό βλέμμα, που δεν δέχονται οι καημένες ούτε ένα φιλοδώρημα, βλέμμα ή πράμα... κάποτε, σκέφτηκα, θα γράψουν κι αυτές τα βάσανά τους που λίγοι προσπαθούν να τα μαντέψουν.
Τέλος πάντων. Προσπαθούσα να δω επί 1 ώρα πού το πάει αυτή η συμφωνία, και κάπου κάπου έκλεινα τα μάτια παίζοντας το παιχνίδι ''φτιάξε μια εικόνα'' - αλλά κάπου κάπου νύσταξα κιόλας. Στο β΄ μέρος είχαμε αλλάξει θέση κι απλώναμε την αρίδα μας σαν να είμαστε σε γήπεδο, στην κερκίδα των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας.
Κοιτούσα κάπου κάπου πόσες σελίδες απομένουν στην παρτιτούρα. "Κατούρα ρε να φύγουμε'' - το θυμήθηκες; Σε κάποιες τέτοιες στιγμές ''μισείς τον εαυτό σου που το αγάπησες''.

Εντωμεταξύ, κάποια στιγμή, ενώ έγχορδα και πνευστά συνεργάζονταν στενά κι εν ηχητική εντάσει, μια θηλυκή καρδερίνα της Ορχήστρας με μαύρη (τι άλλη;) τουαλέτα σηκώθηκε κι έφυγε τρέχοντας προς τα ''αποδυτήρια'' (μυστήριο, σκέφτηκα, λες να πάει για έμετο ή για κατούρημα; - ή μήπως άκουσε πίσω από την αδιάφορη συμφωνία το κινητό της να βαράει με καμιά μελωδία Σφακιανάκη ή Μαρτάκη, γκόμενος γαρ;). Έχουν κι οι σολίστες τις κατακτήσεις τους, Σόλων σόλων...

Ευτυχώς τέλειωσε κάποτε αυτό το παίδεμα της καρδιάς και των ώτων (ο Ρώσος πιανίστας έπαιξε μόνο στο α΄ ημίχρονο και με μια μεγάλη υπόκλιση αποχαιρέτησε φίλους και θαυμαστές - κάποιες ρωσόφατσες ξεπρόβαλλαν στην πλατεία ως το δικό του Fun Club) και ειλικρινώς από μέρους μας ούτε πλαφ πλαφ ούτε μπράβο. Πεταχτήκαμε έξω τσατισμένοι σαν να μας κορόιδεψαν κι ορκίστηκα μέσα μου βαθιά ''ποτέ πια σε συνθέσεις προπολεμικές, που προηγουμένως δεν θα τις έχεις ακούσει στο γιουτιούμπ, για μια πρώτη δοκιμή συμπάθειας".

Υ.Γ.: Ευτυχώς, σε 3 βδομάδες και βάλε μπαίνει ο Τσιτσάνης μέσα στη σάλα. Είναι κι αυτό μια ελπίς... και προπασχαλινή ανάσταση χαράς. Πάμε στα σίγουρα...

                                                                                                                                        ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ

25/3/13

Τι έλεγες τότε, Τάσσο'μ';

25-3-2013

Αν οι Κύπριοι θυσιάστηκαν κατά τα κατωτέρω για να μπουν, τώρα πάλι θυσιάζονται για να παραμείνουν (;). Αλλά κι αυτή η εν τοις διαγγέλμασιν πίστη σε πανανθρώπινες αξίες... πόσο αφελής ακούγεται αυτές τις ώρες; Ο Κύπριος μπορεί να διαμαρτύρεται πως τον κουρεύουν μόνο και μόνο για να μη χάσει την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Τελικά, η ΕΕ είναι ''των πολιτών'';


                                                                          πηγή: www.in.gr

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η ΜΑΪΟΥ 2004  (απόσπασμα)

"Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα. Δικαιολογημένα ο λαός πανηγυρίζει για το μέγα ιστορικό γεγονός της ένταξης. Γιατί βλέπει να δικαιώνονται οι θυσίες του και να υλοποιούνται οι οραματισμοί του. Γιατί βλέπει να εκπληρώνεται ο στόχος του και να πραγματοποιείται το όνειρό του. Τη μεγάλη χαρά για την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, επισκιάζουν η λύπη μας γιατί δεν μπορέσαμε να συνεορτάσουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί και από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και η μεγάλη απογοήτευση της ανυπαρξίας λύσης στο εθνικό μας θέμα. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα. Συνεπάγεται υποχρεώσεις και ευθύνες. Διεκδικούμε και θα έχουμε τα δικαιώματα που μας ανήκουν. Αλλά και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που μας αναλογούν. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να μην αποδειχθούμε ένα ενοχλητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να αναδειχθούμε ένας εποικοδομητικός και δημιουργικός εταίρος. Όμως, πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα, ο έπαινος και η τιμή ανήκουν στο λαό μας. Στο φιλόπονο και δημιουργικό λαό μας, που μέσα από την απέραντη οδύνη της κατοχής της γης του, είχε το κουράγιο, τη δύναμη και την ψυχική αντοχή να κοπιάσει και να υποστεί θυσίες για να πραγματώσει το όνειρο της ένταξης. Και τώρα που το όνειρο της ένταξης πραγματώθηκε, νέοι ορίζοντες και νέες προοπτικές διανοίγονται για τον λαό και τον τόπο μας. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει και διεύρυνση του ρόλου και των δυνατοτήτων της ενωμένης Ευρώπης. Αυτής της «γηραιάς» ηπείρου που τώρα ανανεώνεται, μέσα από την ένωση των μελών της και τη συνένωση των δυνάμεών της. Αυτής της αγέραστης ηπείρου, που δεν είναι μόνο μια γεωγραφική έννοια, αλλά και μια κοινή συνισταμένη πανανθρώπινων αρχών και πολιτισμικών αξιών."

Πηγή: http://www.tassospapadopoulos.com/easyconsole.cfm/id/101




21/3/13

Ένα ποίημα δωρεάν

Χιονισμένα Αροάνια, 17-3-2013.


Τούτη την εποχή είναι δωρεάν η ποίηση
γράφεται γοργά όσο να την προφέρεις
πέφτουν οι λέξεις η μία μετά την άλλη
σαν βροχόσπασμος από τον ουρανό
αρκεί μονάχα να'χεις τα μάτια ανοιχτά
προς τη φύση που γδύνεται μπροστά σου
αφού μέσα σου πρώτα γίνεται το θαύμα
και κάθε εικόνα βηματίζει άηχα στον αέρα
και κάθε ρίγος είναι μια στάλα αργή
που περνά ξυστά δίπλα απ' τη συνείδηση

τα λόγια σου είναι οίστρος μαγικός κι ινδιάνος
καπνός από τζάκι που αναρριχάται ξημερώνοντας
μια παλιά άσκαστη νάρκη του πολέμου
μια χούφτα χιόνι που τινάσσεται απ' τα ελάτια

Τούτη την εποχή είναι δωρεάν η ποίηση
την πουλάει ο καστανάς με το ξεπλυμένο μάτι
ο τσοπάνης δάσκαλος στο ποίμνιό του
ο γερο-απόμαχος επίσκοπος σε ψόφιο χωριό
και πέντε όρνιθες που όλο κάτι ψάχνουν καταγής

Αρκεί μονάχα να βλέπεις έξω από σένα
και να τη γράφεις όπως θα τη δεις
"πάρτε ένα δείγμα της - είναι δωρεάν"
βλέποντας έξω από εσένα, α, θα κόστιζε ακριβά
θα'λεγες, γιατί εις βάθος μόνο εσένα ανακαλύπτει. -

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΗΣ






O πόνος των γενιών



Η μνήμη είναι μια μοναχική πορεία πάνω στις ράγες του χρόνου. Κάτω Ζαχλωρού, 16-3-2013.

11/3/13

Jimmακος


Υποδέχθηκε την ουρά των αναμενόντων έξω από το μαγαζί μέσα σε γυάλινο κλωβό με την ένδειξη ΔΕΙΓΜΑ ΔΩΡΕΑΝ τραγουδώντας ''Κάτω απ' το πουκάμισό μου η καρδιά μου σβήνει" κ.λπ. Εμφάνισε άμα τη ενάρξει της παράστασης νάνο-σωσία, 2 μουσουλμάνες με μπούρκες που περιδινήθηκαν γύρω από τους δύο σιδερένιους στύλους της πίστας, ''έπαιξε'' 2 νέες διαφημίσεις, έκανε φάρσα σε κυρία του Παπάγου, πείραξε γυναίκες κυρίως των μπροστινών θέσεων κάνοντας το τεστ ''τι χρώμα είναι το βρακί σου'', απήγγειλε ποιήματα, πρόβαλε τον εαυτό του σε βίντεο, τα έβαλε με το ''μπλε σόι (Σόιμπλε)" των γερμανόσκυλων, κι εδώ καταβεβλημένος από το one man show κάθεται σε πρώτο πλάνο φωτογραφιζόμενος. Δεξιά, στέκει περούκα που χρησιμοποποιήθηκε για τις ανάγκες του έργου.
Μπορεί η φθορά τόσων χρόνων έκθεσης και τα τελευταία προβλήματα υγείας να μην απογείωσαν την εμφάνισή του, αλλά σε κάθε περίπτωση Jimmάκος είναι μόνο ένας. Το κοινό τον χειροκρότησε για αυτό που δίνει, έστω το χιλιοπαιγμένο, για αυτό που είναι εντός του εγχώριου σταρ σύστεμ. Τον ενθάρρυνε να συνεχίσει αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ένας εναλλακτικός καλλιτέχνης που να μιλάει αυτή τη γλώσσα και να τα λέει ''έτσι''.
(Troica club, Πειραιώς 178.)

6/3/13

Πού'ναι ο Τσάκας;



Όταν οι οθόνες των ανθρώπων είναι τόσο κοντά και οι  ψυχές τους τόσο μακριά, είναι πολύ εύκολο με ένα SMS να ψηφίσεις την "έξοδο" απ' το εργασιακό ριάλιτι καθενός ανεπιθύμητου ''γείτονά'' σου.

Εκείνο που δεν γίνεται αντιληπτό είναι το γιατί αυτή η ντροπιαστκή έξοδος πρέπει σώνει και καλά να θεωρείται ''τραγωδία''.

Αφού τραγωδία ή μάλλον κωμωδία που υποβαθμίζει την ανθρώπινη συνείδηση, είναι όλο το υφιστάμενο work-reality.

Τελικά όποιος φοβάται τη ζωή είναι πιο κοντά να χάσει αυτό που κατέχει.
(Αυτό μας διδάσκουν οι πληκτρολόγες της φωτογραφίας π.χ. για την προ πολλού χαμένη παρθενιά τους.)

Έστω κι έτσι, πάντως, ''μα των αφεντάδων τ' αμάρτημα... των πληκτρολόγων όλα τα δάχτυλα''...

Υ.Γ.: Και μια και πλησιάζει καρναβάλι, παρακαλώ κατά την ''έξοδο'' το ''ποντικάκι'' μπαίνει ουρά από πίσω...

1/3/13

Τα χρυσαυγάκια


Δεν μπορώ να καταλάβω τους εν ζωή κονδυλοφόρους, γιατί διαμαρτυρήθηκαν ενώπιον της προβαλλόμενης εδώ εικόνας, που είναι αρκούντως τρυφερή, ''οικογενειακή'', διαρκώς αναμνηστική, τουτέστιν όχι ''νεκρή''. Τι το παράξενο δηλαδή είδαν στο στιγμιότυπο; Δεν έχει δηλαδή το δικαίωμα ο πατέρας να καθοδηγήσει το τέκνο του κατά τας αρχάς του; Σάμπως τι διαφορετικό κάνουν οι εν ζωή κονδυλοφόροι με τα παιδιά τους; Αυτοί δεν είναι που τα στρέφουν εις πάσης φύσεως ενασχολήσεις, ένυλες και ιδεολογικές, πολλαί των οποίων αναμφισβητήτως φέρουν κινδύνους και προκαλούν βλάβας εις νουν και ψυχήν; Ο δεξιός μπαμπάκας γράφει την ξανθογάλανη μπεμπέκα του από νωρίς στη ΔΑΠ, ο πασόκος τού υιού διαβάζει την ιστορία του ΠΑΚ, ο ΚΚές τον πηγαίνει σε κόκκινα φεστιβάλ και αντιρατσιστικά πρότζεκτ, ο άρρωστος με τα αθλητικά πατέρας τού φορά κασκολάκι και τον οδηγεί εκόντα άκοντα στην κερκίδα των επισήμων φανατικών, κ.ο.κ. Προφανώς, οι χρυσαυγίτες πλησίον του ναού της Αρτέμιδος με ιέρειες και απρόσκλητους ικέτες, συγκέντρωσαν τα χρυσαυγάκια τους και τους μίλησαν για το Δωδεκάθεο. Για να το καταλάβουν λοιπόν καλύτερα τα χρυσαυγάκια, έπρεπε να τους το τονίσουν με έντονα χρώματα, εξ ου και ο πορτοκαλής Δίας, ο γαλάζιος Ερμής, η ροζούλα Δήμητρα κ.λπ.
Διαμαρτύρομαι λοιπόν κι εγώ από τον ναό μου διότι απαγορεύουν εις τους φωστήρες τούτους της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητος να πράξουν το αυτονόητο, να διδάξουν τα εθνικά ιδανικά και την μόνη αληθινή θρησκεία, προ της χριστιανικής βεβαίως βεβαίως. Αλλά μην πάτε μακρύτερα του Α΄ Νεκροταφείου: τα ίδια έκαναν οι εν ζωή κονδυλοφόροι και παλαιότερα, ιδίως επί εποχής μακαριστού Χριστοδούλου κ.λπ. Τι το ιδιαίτερο, είδατε, κύριοι γραφιάδες του παραπόνου; Είναι ή δεν είναι η σύναξις αυτή ένα ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο, μια ομήγυρη που πάλλεται από γνωστικό ενθουσιασμό; (Ας όψεται βεβαίως βεβαίως ο αγριωπός φωτογράφος που με την αρχοντομουτσουνάρα του μετέβαλε την των προσώπων ευφρόσυνο διάθεσιν εις μελαγχολικήν πόζα.)
Τα χρυσαυγάκια, αχ μου τα τα τρυφερούλια τα μαρουλάκια μου, είναι δόξα τω Θεώ χάρμα ιδέσθαι, ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, μια γενιά που θα κόψει με το σπαθί της τας κεφαλάς παντός αντιδραστικού εγχώριου παράγοντος που θα τολμήσει να υψώσει εμπόδιον εις την εκπαιδευτικήν, κοινωνικήν και επαγγελματικήν της προέλασιν.

Τα χρυσαυγάκια και τα μάτια σας, εεεεε, Αργείοι.

Υ.Γ.: Κι εσύ ρε πορτοκαλάγγουρε, γιατί μου το παίζεις παπανδρεϊκός (GAP); Εεεεε;;;

Αθώος ή ένοχος




Καμιά φορά η αθωότητα γράφεται στο πρόσωπο,
καμιά φορά η ενοχή αρπάζεται απ' τις λέξεις,
καμιά φορά όσο πιο δυνατά φωνάξεις ''αθώος'' τόσο πιο γρήγορα ανακαλείται ο ενοχικός συνειρμός,
όσο για τον ένοχο,
προτού πείσει τους υπόλοιπους πρέπει να περάσει πρώτα από τα τείχη του εαυτού του -
κι αν τελικά είναι η απόδειξη που σε βαφτίζει,
ουδείς είναι σε θέση -πλην του δεσμώτη- να πει με σιγουριά αν κι αυτή είναι αθώα ή ένοχη.

Το πτώμα του ενόχου το ξεβράζει ο χρόνος της ποινής
όταν ύστερα από χρόνια η ιστορία γίνεται αφήγηση σε συλλογή ενθυμήσεων.

Ουδείς πρέπει να χαίρεται όταν αποδίδεται δικαιοσύνη
καθώς ουδείς αθώος στους καιρούς μας -
βάλτε μάτια στην πλάτη σας, κάποιος σας κοιτάζει με δόλο.