Το να διαφύγει κάποιος ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Απαγορευόταν η πρόσβαση όλων των πολιτών σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων πλησίον της συνοριακής γραμμής. Τεράστιοι προβολείς φώτιζαν τον θαλάσσιο δίαυλο καθόλο το 24ωρο, ενώ τα περιπολικά της αλβανικής ακτοφυλακής δεν άφηναν ούτε πόντο αφύλακτο. Από δύο πηγές μού μίλησαν για ένα κόλπο που σκαρφίστηκαν όσοι ήθελαν να διαφύγουν από τη χώρα, ειδικά το καλοκαίρι. Έπαιρναν ένα καρπούζι, το έκοβαν στα δύο, αφαιρούσαν το περιεχόμενο και έπειτα το... φορούσαν σαν καπέλο, κάτι το οποίο θα φαινόταν σαν επιπλέουσα καρποζόφλουδα.
Σημειώνεται ότι στο αλβανικό στρατόπεδο που βρίσκεται στα σύνορα με την Ελλάδα και δεσπόζει στο βουνό των Εξαμιλίων, επί Χότζα υπηρετούσαν οι πιο φανατικοί ανθέλληνες, αλλά και οι... βυσματούχοι του καθεστώτος. Περιγράφονται από όλους σαν αιμοδιψή τέρατα.
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τα χιλιάδες αλβανικά πολυβολεία όχι απλώς δεν επανδρώνονται, όχι απλώς χορτάριασαν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στην παραλία της Χειμάρρας για παράδειγμα) χρησιμοποποιούνται πλέον ως τουριστικά καταλύματα. Η εκδίκηση της ιστορίας:
Στη φωτό, πυροβολείο στην περιοχή των Εξαμιλίων.
Βασίλης Μαλισιόβας
Βασίλης Μαλισιόβας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου