(Το βρήκα στην ιστοσελίδα http://www.humor.gr/ και το αντιγράφω.)
ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Σήμερα έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε Μια υπερπαραγωγή της Ydmed Productions ltd. το Προεδρικό Διάταγμα που, κατά εξουσιοδότηση του νόμου 4024 μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει το νέο βαθμολόγιο, έχει καταρτίσει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με τη βοήθεια της ομάδας συνεργασίας που συγκροτήθηκε γι΄ αυτό το σκοπό.
Ευθύς εξαρχής θέλω να τονίσω με έμφαση ότι η αξιολόγηση είναι για μας μια κεντρική πολιτική επιλογή. Βάζει και την αφεντιά του μέσα; Η αξιολόγηση δεν είναι μια διακήρυξη. Έχουμε θεσπίσει πλαίσιο και εφαρμόζουμε πολιτική αξιολόγησης. Άρα η αναφορά σε αυτήν την πολιτική της αξιολόγησης, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στο ελληνικό κράτος Η πρωτοπορία της Μπανανίας. , παίρνει συγκεκριμένη υπόσταση.
Όταν η επιλογή αυτή εφαρμοστεί πλήρως τα αμέσως επόμενα χρόνια Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. , θα έχει συμβάλει καθοριστικά σε μια αλλαγή προς το καλύτερο στη δημόσια διοίκηση της χώρας, στο ελληνικό κράτος.
Γνωρίζετε ότι στο νόμο 4024 το βαθμολόγιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τη διαδικασία της αξιολόγησης για την προαγωγή και τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Στα άρθρα 7 και 19 προβλέπεται η έκδοση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο σήμερα σας παρουσιάζουμε.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ο υπάλληλος, πλέον, για να προαχθεί δεν αρκεί να αξιολογηθεί θετικά, να είναι ένας καλός υπάλληλος, αλλά να είναι και συγκριτικά καλύτερος από άλλους συναδέλφους, αναλόγως του βαθμού τον οποίο διεκδικεί να καταλάβει, δοθέντος ότι για πρώτη φορά στο νέο βαθμολόγιο προβλέπονται ποσοστώσεις για την προαγωγή των υπαλλήλων στον επόμενο βαθμό. Αυτό σημαίνει, ότι δεν αρκεί ο υπάλληλος να είναι καλός. Πρέπει να είναι καλύτερος από άλλους συναδέλφους Αυτή η έννοια του ΄΄καλύτερος΄΄, τι κρίμα, μετατρέπει τους συναδέλφους σε αναδέλφους. . Υπάρχει και το στοιχείο της συγκριτικής αξιολόγησης, προκειμένου να επιτύχει την εξέλιξή του ΦΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΦΑΝΕ ΑΥΤΟΙ. .
Να διευκρινίσω επίσης -πριν μπούμε στα σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα- ότι η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία είναι σε εξέλιξη και στηρίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 35 του νόμου 4024, είναι μια διαφορετική διαδικασία η οποία σχετίζεται με την προσπάθεια
Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να πετύχει τους στόχους της για να προαχθεί σε θεσμό.
της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιακών μονάδων και της καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της κινητικότητας των υπαλλήλων όπως την ονομάσαμε Κινητικός υπάλληλος ή υπερκνητικός: ο λεγόμενος υπάλληλος-σβούρας, που έχει τον ακάθιστο και επιχειρεί να πετύχει τους στόχους του διαρκώς στροβιλιζόμενος.
.Η διαδικασία αξιολόγησης που προβλέπεται σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και ανταποκρίνεται στην εφαρμογή του νέου βαθμολογίου, είναι μία πάγια Δηλ. διαδικασία εν τω πάγω. Που παγώνει. πλέον διαδικασία, η οποία ισχύει ανελλιπώς. Εφαρμόζεται σε ετήσια βάση και αφορά τόσο υπαλλήλους όσο και υπηρεσιακές μονάδες. Ήθελα να δώσω αυτές τις διευκρινίσεις και πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, να ευχαριστήσω τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, υπό τον Σύμβουλο Επικρατείας τον κ. […], με τη συμμετοχή της κας […] Παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και της κας […] που είναι Νομική Σύμβουλος του κράτους
Ευχαριστίες και ψευδοκολακείες.
.Επίσης να ευχαριστήσω την Ομάδα Εργασίας, που συγκροτήθηκε […] και συνέβαλε στην επεξεργασία αυτού του κειμένου, την Γενική Γραμματέα κα […], την κα […], τον κ. […], την κα […], τον κ. […], τον κ. […], τον κ. […], την κα […], την κα […], τον κ. […], την κα […], τον κ. […] από το Λογιστήριο του Κράτους, την κα […] από το Λογιστήριο του Κράτους, την κα […] και τους υπαλλήλους, οι οποίοι με τον ένα ή άλλο τρόπο προσέφεραν χρήσιμες υπηρεσίες στο έργο αυτό ΕΥΓΕ, ΤΕΚΝΑ ΜΟΥ! ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΜΟΥ. .
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει:
Πρώτον, την οριοθέτηση του πεδίου εφαρμογής και το σκοπό για τον οποίο τίθεται σε εφαρμογή αυτή η πολιτική
ΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. ΕΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΑΞΗ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΣΚΟΠΟΣ; ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ Ή ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ;
.Δεύτερον, τη διαδικασία καθορισμού των στόχων σε όλα τα επίπεδα. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ. στόχοι, ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο, οι ενέργειες και οι δράσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και ποιοι είναι οι ατομικοί στόχοι, οι στόχοι που έχει κάθε υπάλληλος χωριστά
ΑΛΛΟΙ ΜΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΟΥ! ΜΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΟΥ ΗΣΥΧΟΥΣ!
.Τρίτον, τη διαδικασία που αφορά κάθε άτομο για το πώς εντάσσεται στη λειτουργία αυτής της πολιτικής αξιολόγησης με τη σύναψη ενός συμβολαίου απόδοσης ανάμεσα στον υπάλληλο και τον άμεσο προϊστάμενό του
Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ. ΙΔΟΥ Η ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
. Εκεί αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΡΚΟΣ ΤΙΜΗΣ Ή ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ; ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ; , οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ Ή ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ; .Τέταρτον, την πορεία υλοποίησης τόσο των επιχειρησιακών σχεδίων όσο και των ατομικών στόχων. Ελέγχεται τακτικά, ανά τρίμηνο Α, ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ! , και έκτακτα εφόσον υπάρχουν ανάγκες να γίνει αυτό, με τις αναγκαίες διορθώσεις, προσαρμογές και μεταβολές που επιβάλλουν οι εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες.
Πέμπτον, την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων σε σχέση με τους στόχους που διενεργείται με την κρίση συγκεκριμένων δεικτών ανά στόχο
ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
. Βλέπουμε ποιος είναι ο βαθμός επίτευξης των στόχων, ποιος είναι ο χρόνος εκτέλεσης, αν έχει γίνει ορθολογική διαχείριση των πόρων Πόρε, πόρε, είσαι εδώ; -εφόσον το αντικείμενο προβλέπει κάτι τέτοιο. Η βαθμολογική απόδοση του υπαλλήλου, προκύπτει με την χρήση ενός μαθηματικού τύπου από το άθροισμα της βαθμολογίας των στόχων στην κλίμακα από το 0 έως το 100, διαιρούμενο δια του αριθμού των στόχων προκειμένου να βγάλουμε το λεγόμενο μέσο όρο ΜΑ ΕΔΩ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. .Έκτον, την αξιολόγηση της απόδοσης των οργανικών μονάδων που χρησιμοποιείται το γνωστό σε όλο τον κόσμο Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης Όλοι το γνώριζαν, μα εμείς τώρα το ανακαλύπτουμε. Οπότε προς τι ο όρος κοινό; . Την αξιολόγηση των οργανικών μονάδων διενεργεί μια Ομάδα Αξιολόγησης
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κ.ΛΠ.;
που συγκροτείται σε κάθε Υπουργείο, σε κάθε φορέα και στους ΟΤΑ Βαμβακούλας κάποτε: Είμαστε μια ομάδα πενταμελές, από τρία άτομα κ.λπ. .Έβδομον: Ως προς την αξιολόγηση των υπαλλήλων το σχέδιο ορίζει ως αξιολογητή, όχι τον άμεσο προϊστάμενο του κρινόμενου υπαλλήλου, αλλά τον προϊστάμενο της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος υπάλληλος. Ο άμεσος προϊστάμενος του αξιολογούμενου υπαλλήλου είναι ο εισηγητής προς τον αξιολογητή. Έτσι, επιτυγχάνουμε αυτός ο οποίος έχει την εξουσία της τελικής κρίσης για τον αξιολογούμενο υπάλληλο να μην είναι αποξενωμένος, να τον γνωρίζει Σε γνωρίζω από την όψη του ματιού την τρομερή… , αλλά να υπάρχει και η απόσταση ασφάλειας Παιδιά, φυλάξτε τους κώλους σας γιατί αυτός… που ενισχύει την αντικειμενικότητα Από τη στιγμή που κρίνουν πρόσωπα, δηλαδή ατελείς υπάρξεις, δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. στο πλαίσιο της αξιολόγησης
ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ! ΚΛΑΨ ΚΛΑΨ…
.Όγδοον. Τα δικαιώματα του υπαλλήλου κατά τη διαδικασία αξιολόγησης κατοχυρώνονται με την πρόβλεψη συγκεκριμένων διαδικαστικών εγγυήσεων. Μπορεί βεβαίως να ασκεί ενστάσεις ενώπιον του Συμβουλίου Αξιολόγησης, υπάλληλος ο οποίος θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται εις τα πράγματα η αξιολόγηση που τον αφορά
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΚΙ ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ΄ΛΕΓΕ ΚΙ Ο ΠΑΝΤΖΑΣ στη ΄΄ΣΩΦΕΡΙΝΑ΄΄. ΔΙΟΤΙ ΗΜΕΙΣ ΕΙΜΕΘΑ… Κ.ΛΠ.
.Ένατον. Η σύσταση 7μελούς Συμβουλίου Εποπτείας Αξιολόγησης ΠΑΙΔΙΑ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ… είναι απαραίτητη, προκειμένου έτσι να έχουμε μια παρακολούθηση για το πώς λειτουργούν τα Συμβούλια Αξιολόγησης σε κάθε φορέα Η αξιολόγηση είναι ένας ιός που πλήττει τον έναν φορέα μετά τον άλλον. , σε κάθε υπηρεσία, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες, την ίδια κατεύθυνση.
Δέκατον. Το διάταγμα αυτό ρυθμίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία βάσει των οποίων χορηγείται επίδομα, μετά την κατάργηση των πολλών επιδομάτων 1 δίνεται, πολλά καταργούνται. . Μένουν λίγα επιδόματα, τα οποία είναι ίδια για όλους τους υπαλλήλους. Ξεχωρίζουν δύο, το κίνητρο επίτευξης στόχων και το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων ΜΙΚΡΕ ΠΤΩΧΕ ΜΟΥ ΑΡΑΠΗ… .
Είναι λοιπόν μια αναφορά πιο εξειδικευμένη σε αυτό. Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες αυτού του Προεδρικού Διατάγματος:
1.- Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων ΜΜΜ, ΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙΣ! ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΝΑ; των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη.
2.- Η παροχή κινήτρων ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΑΜΕΛΙΤΣΕΣ… σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.
3.- Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΚΑΘ’ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ – ΄΄ΑΠΟΨΕ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ΄΄. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ‘’ΑΤΟΜΙΚΟ΄΄. σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
4.- Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα.
Θα αναφερθώ σε δέκα Οι 10 εντολές. βασικές καινοτομίες του συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων και των οργανικών μονάδων του κράτους, όσο γίνεται πιο συνοπτικά.
Οι δέκα αυτές καινοτομίες είναι:
Πρώτον, αυτό το διάταγμα, αυτή η πολιτική, αφορά στο σύνολο των υπαλλήλων του κράτους ή τις κεντρικές υπηρεσίες ή τα Νομικά Πρόσωπα ή τους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, το προσωπικό δηλαδή, όπως αυτό προσδιορίζεται στο άρθρο 4 του νόμου 4024 του ΄11.
Δεύτερον, εισάγει σαφή κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων.
Τρίτον, εισάγει την αξιολόγηση με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Με σαφή προσδιορισμό της διαδικασίας καθορισμού των στόχων, με τη σύναψη ενός συμβολαίου απόδοσης μεταξύ υπαλλήλου και προϊσταμένου
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ’ΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΡΟΥΣΣΩ.
. Περιλαμβάνει επίσης και τις διαδικασίες ελέγχου υλοποίησης των στόχων ανά τρίμηνοΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΚΑΚΟ.
και προσαρμογής των στόχων αυτών, εφόσον υποβάλλονται ενστάσεις Αχ, οι ενστάσεις θα φέρουνε εντάσεις.
.Τέταρτον, εισάγει ποσοτικοποιημένους δείκτες μέτρησης και απόδοσης σε σχέση με τους στόχους, ώστε να μην είναι αυθαίρετη η κρίση του αξιολογητή ΠΟΣΟΤΗΤΑ Ή ΠΟΙΟΤΗΤΑ; ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. .
Πέμπτον, εισάγει την ανά διετία αξιολόγηση της διοικητικής ικανότητας και απόδοσης των οργανικών μονάδων με την χρήση ενός σύγχρονου εργαλείου
ΩΩΩ, ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ…
αξιολόγησης , όπως είναι το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης Το κοινό, κοινότατο σε όλους πλαίσιο. από συγκεκριμένη ομάδα και με σαφώς προσδιορισμένη διαδικασία και κανόνες.Έκτον, προβλέπει όργανα αξιολόγησης ατομικά από τον άμεσο προϊστάμενο και συλλογικά από το Συμβούλιο Αξιολόγησης
ΟΧΙ ‘’ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ’’, ΑΛΛΑ ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ. ΒΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ.
.Έβδομον, εισάγει λεπτομερώς και με σαφήνεια τη διαδικασία αξιολόγησης, την περίοδο αξιολόγησης Παρακαλώ η αξιολόγηση να εξαιρέσει τις μέρες που έχω περίοδο γιατί τότε πέφτει η απόδοσή μου, την κλίμακα αξιολόγησης, τα έντυπα αξιολόγησης, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός της βαθμολογίας, καθώς και το δικαίωμα και τη διαδικασία ένστασης του κρινόμενου υπαλλήλου κατά της έκθεσης αξιολόγησης.
Όγδοον, προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία αυτού του Συμβουλίου Εποπτείας Αξιολόγησης ΘΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΄΄ΣΕΑ΄΄, ΤΑ ΣΕΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΛΕΜΕ. για την κωδικοποίηση και επεξεργασία των αιτήσεων – αναφορών των Συμβουλίων Αξιολόγησης Πολλά Συμβούλια βλέπω και φοβάμαι ότι θα μπερδευτούμε, παιδιά. .
Ένατο, συνδέει την απόδοση των υπαλλήλων με τα κίνητρα επίτευξης στόχων, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό Τελικά δεν είναι ότι ο υπάλληλος έχει στόχους, είναι ότι ο ίδιος γίνεται πρωτίστως στόχος. .
Δέκατο, η διαδικασία αυτή συνδυάζει την αξιολόγηση των προσώπων που υπηρετούν στο Δημόσιο με την αξιολόγηση των υπηρεσιακών μονάδων Το μέρος και το όλον: πάω στο μέρος βλέπω κώλον. .
Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει 31 άρθρα συν το καταληκτικό 32ο άρθρο και χωρίζεται σε 10 κεφάλαια
Ναι. Και πόσες σελίδες πιάνει, πόσες παράγραφοι το συγκροτούν, ποια γραμματοσειρά έχουν τα στοιχεία κ.λπ.;
. Το Προεδρικό Διάταγμα αυτό, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Μετά την ενσωμάτωση τυχόνΗ πουστιά του επεξεργαστή: αν θέλει θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις αν βέβαια τις θεωρεί χρήσιμες.
χρήσιμων παρατηρήσεων και προτάσεων θα γίνει η τελική επεξεργασία του, προκειμένου να προωθηθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ, ΕΠΤΑΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κ.ΛΠ.
.Δεν θέλω να σας κουράσω ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ… ΑΝΗΦΟΡΟΣ. μπαίνοντας στο κάθε κεφάλαιο και το τι περιλαμβάνει κάθε κεφάλαιο και κάθε άρθρο. Άλλωστε θα έχετε στη διάθεσή σας το κείμενο. Θα ήθελα να σταματήσω εδώ σ’ αυτήν τη γενική αναφορά. Να δεχθούμε κάποιες ερωτήσεις σας για το θέμα αυτό. Είναι μαζί μας οι άνθρωποι που το επεξεργάστηκαν και τους ευχαριστώ για μια ακόμη φορά
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ… ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ.
. Αντιλαμβάνεστε ότι η δουλειά αυτή, επειδή είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τη Δημόσια Διοίκηση της χώρας -δεν είχαμε κάποιο προηγούμενοΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ... ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟΣ ΝΟΥΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ;
- ήταν εξαιρετικά δύσκολη Δύσκολα μαθηματικά. και υπεύθυνη, γιατί αφορά μία κρίσιμη λειτουργία όπως είναι η Δημόσια Διοίκηση και αφορά στις ζωές πολλών ανθρώπων που υπηρετούν στο Δημόσιο ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ. Ξέρουμε ότι η Διοίκηση είναι νεκροφόρα, δεν χρειάζεται να μας το υπενθυμίζεις.
.Πιστεύω ότι έχουμε σταθμίσει Όπως λέμε πηδήσει, γαμήσει κ.λπ. αξίες, αρχές Αυτό που λέμε στις αρχές μου, στ’ αρχ… μου. , κανόνες, δυνατότητες με ορθό τρόπο
ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΙ ΠΩΣ ΚΟΛΛΑΝΕ ΑΡΑΓΕ; ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΥΠΕΡΙΠΤΑΜΕΝΗ.
και έτσι μπορούμε να πούμε ότι μετά την έγκριση, που την αναμένουμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η χώρα μας θα διαθέτει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και σαφές πλαίσιο για την αξιολόγηση των υπηρετούντων στο Δημόσιο και των υπηρεσιακών μονάδων Μπράβο! Εύγε! Γιούπι! Χειροκροτήματα από το θυσιαστήριο. .Κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε εσείς να πείτε κάτι.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: […] Νομίζω ότι καλύψατε τα βασικά σημεία του συγκεκριμένου σχεδίου. Απλώς αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω εντελώς επιγραμματικά από την πλευρά μου, και να επαναλάβω κατά βάση αυτό που είπατε, είναι ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ. ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ; προσπάθεια δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενο Ναι, ναι, φίλτατε. Δεν υπάρχει προηγούμενο ανοησίας τέτοιου διαμετρήματος. στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, η αξιολόγηση να στηρίζεται στην απόδοση πέραν των άλλων και προεχόντως στην απόδοση ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. .
Από αυτήν την άποψη αποτελεί μία ρήξη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΡΗΞΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ. με τα όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα, όπου όπως ξέρετε, οι προαγωγές αλλά και η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων ήταν συνάρτηση κατά βάση του χρόνου προϋπηρεσίας και δεν είχε να κάνει με την αξιολόγηση του υπαλλήλου.
Θα ήθελα να αναφέρω τα Συμβούλια τα οποία προβλέπονται. Το ένα, το Συμβούλιο Αξιολόγησης εγγυάται αυτή τη διαδικασία και ελέγχει τις ενστάσεις οι οποίες δεν είναι απεριόριστες, αλλά μόνον ένσταση μεροληψίας και ένσταση για πλάνη περί τα πράγματα ΩΧ, ΜΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. . Το άλλο είναι το Συμβούλιο Αξιολόγησης, η ομάδα αξιολόγησης των οργανικών μονάδων με βάση το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης […] και το τρίτο και σημαντικότερο, είναι το Συμβούλιο Εποπτείας της Αξιολόγησης. Αυτό είναι ένα όργανο με πολύ μεγάλη σημασία και κυρίως για την επιτυχία της όλης προσπάθειας, διότι σκοπό έχει να εξασφαλίσει την οριζόντια εποπτεία του συστήματος ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΄΄ΕΠΙ ΚΛΙΝΗΣ΄΄ ΣΤΕΚΑΜΕΝΟΣ. . Δηλαδή όχι μόνο μέσα στο συγκεκριμένο φορέα ή στο συγκεκριμένο Υπουργείο, αλλά σε όλους τους φορείς και τα Υπουργεία.
Αυτό, έχει τεράστια σημασία ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται ο υπάλληλος ανάλογα με το σε ποια υπηρεσία υπηρετεί. Δεδομένου δε ότι η έννοια του κρατικού υπαλλήλου μπορεί να έχει σημασία και για τις προαγωγές ανεξάρτητα από το σε ποιο Υπουργείο υπηρετεί ο υπάλληλος, αυτό έχει μεγάλη σημασία για το πώς εφαρμόζεται.
Είναι ταυτόχρονα ένα στοίχημα
ΘΑ ΤΟΝ ΔΕΙΣ (ΣΗΜ.: ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ) ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ; ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΤΑΤΟΝ ΑΣΜΑ.
, θα έλεγα, δεδομένου ότι για πολλά χρόνια κατά βάση ή δεν υπήρχε αξιολόγηση ή δεν υπήρχε ουσιαστική αξιολόγηση στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση και στο δημόσιο τομέα γενικότερα Τώρα έχουμε αξιολόγηση, αλλά αξιολόγηση της πατάτας. . Από την άλλη όμως πλευρά, πρέπει να το τολμήσει κανείς, εφόσον η πολιτική επιλογή είναι δεδομένη, ώστε να προσδώσουμε συγκεκριμένη προστιθέμενη ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΒΡΕ ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. αξία στο βαθμολόγιο και το μισθολόγιο Βαθμολόγιο, μισθολόγιο, κενολόγιο, κενοτάφιο κ.λπ. .Διευκρινίζω κι εγώ από την πλευρά μου Θα σου φάω τα πλευρά, κανάγια. ότι πλέον τόσο η προαγωγή, όσο και η μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου δεν είναι απόλυτες
ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ. ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
, δεν είναι συνάρτηση απλώς του χρόνου προϋπηρεσίας, αλλά εξαρτάται από την αξιολόγηση ΒΑΘΜΟΣ, ΚΛΑΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ. ΚΑΙ ΟΔΥΡΜΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ. . Άρα, η αξιολόγηση είναι εκείνη που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο όλο σύστημα και ταυτόχρονα μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί και την Αχίλλειο πτέρνα του ΜΟΥ ΕΦΑΓΕ ΤΗ ΘΕΣΗ Ο ΠΟΥΣΤΗΣ Ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΜΑΧΗ. . Άρα έχει τεράστια σημασία το πώς θα εφαρμοστεί συστηματικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Εάν υπάρχουν απορίες […] μπορούμε να διευκρινίσουμε περισσότερα για να μην κουράζω το ακροατήριο …ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΓΕΝΕΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ… .
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Θα το παίρνουν Ή αλλιώς: Θα τον παίρνουν όλοι… κ.λπ.; όλοι οι υπάλληλοι αυτό το κίνητρο απόδοσης;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Το κίνητρο επίτευξης στόχων εννοείτε. Είπαμε ότι οι στόχοι τίθενται. Το τελευταίο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΜΠΑΝΙΖΟΥΝ. κάθε έτους τίθενται οι στόχοι για μία υπηρεσιακή μονάδα, που πρέπει να επιτευχθούν τον επόμενο χρόνο
ΜΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ;
, και η αξιολόγηση η οποία αφορά ατομικά έναν υπάλληλο αποτυπώνεται ως προς τους στόχους που τίθενται, τα χρονοδιαγράμματα και τα κριτήρια στο ατομικό αυτό συμβόλαιο για το οποίο μιλήσαμε.Θα δείτε ότι στα κριτήρια αξιολόγησης είναι η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση στην υπηρεσία ΑΣΕ ΜΑΓΚΑ, ΤΑ’ΠΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ. . Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα κριτήρια αυτά της αξιολόγησης των υπαλλήλων. Για την αξιολόγηση διοικητικής ικανότητας, τι λαμβάνεται υπόψη, τι σημαίνει συμπεριφορά του υπαλλήλου, όπως επίσης η απόδοση στην υπηρεσία πώς αυτή μετράται ΠΡΩΤΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ. .
Όλα αυτά αναφέρονται με λεπτομέρειες. Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή αν δεν γίνει πολύ συγκεκριμένα, στοχευμένα, θα είναι μία θεωρητική συζήτηση που ίσως δεν έχει ενδιαφέρον ΔΗΛΑΔΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΑΘΟΣ. , γιατί αυτά δεν έχουν λείψει. Έχουμε υπερεπάρκεια εξαγγελιών και θεωρητικών προσεγγίσεων. Αυτό που λείπει είναι μία πρακτική εφαρμογή μιας πολιτικής ΕΣΥ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ φληνάφημα; . Και κατά τούτο το Προεδρικό Διάταγμα Άι στο Διάταγμα, και στο Διάτανο. έχει προστιθέμενη αξία, γιατί προβλέπει τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστεί στην πράξη, αυτή η πολιτική της αξιολόγησης.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (ξανά): Αυτό που θέλω να διευκρινίσω σχετικά με τη συγκεκριμένη ερώτηση είναι το εξής: ότι το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων, όπως και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων είναι συνάρτηση της απόδοσης της υπηρεσιακής μονάδας, όχι του συγκεκριμένου υπαλλήλου. Βεβαίως η απόδοση της συγκεκριμένης υπηρεσιακής μονάδας δεν είναι άσχετη με την απόδοση του υπαλλήλου, συνδέονται αυτά και το Διάταγμα προτείνει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστεί ΟΥΠΣ… ΕΔΩ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΙ Η ΜΟΝΑΔΑ, ΟΧΙ Η ΜΟΝΕΔΑ, ΣΤΗ ΜΕΣΗ. .
Αυτό που θα συγκρατήσουμε είναι ότι για να το πάρουν οι υπάλληλοι μιας συγκεκριμένης οργανικής μονάδας το επίδομα αυτό, θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της συγκεκριμένης μονάδας Κι άμα το πάρουν, να με χ… Και σιγά το επίδομα που θα δώσεις στους επαίτες. . Εάν οι στόχοι της μονάδας επιτευχθούν, τότε οι υπάλληλοι της μονάδας το παίρνουν Και ως ανωτέρω, τον παίρνουν. , αλλά οι στόχοι της μονάδας για το ΚΕΣ πρέπει να επιτευχθούν σε ποσοστό 80% τουλάχιστον και για το ΚΕΔΣ 90% τουλάχιστον Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ! ΒΑΛΤΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΩΣΤΑ ΓΑΛΑΝΗ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΤΕΣ. Πόσα τρίποντα είπες ότι έβαλε ο Σπανούλης; .
Άρα λοιπόν, επειδή οι στόχοι της μονάδας δεν είναι άσχετοι από τους στόχους των υπαλλήλων, εδώ υπάρχει αλληλεπίδραση, διότι στο τέλος ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υπαλλήλων θα μπορεί να συνιστά τη βαθμολογία της μονάδας
ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Τελικά, υπάρχει περίπτωση να πηγαίνει καλά το σύνολο κι εγώ να πατώνω;
.Εάν ένας υπάλληλος δεν έχει πετύχει και αυτός 80% κατ’ ανάγκη, αλλά ο άλλος έχει 85% και ο μέσος όρος έχει 80%, τότε στην περίπτωση αυτή το παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι
ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ.
. Αυτό το θέλει ο νόμος Ποιος νόμος, εσύ το θέλεις και το αποπροσωποποιείς έτσι. . Το Διάταγμα δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό που θέλει ο νόμος Το κακόμοιρο το Διάταγμα πιάστηκε στα δίχτυα του νόμου. .Ο νόμος δηλαδή, το κίνητρο επίτευξης στόχων δεν το συνδέει με την απόδοση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά με την απόδοση της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετεί. Αυτό δημιουργεί μία αλληλεπίδραση της δράσης της μονάδας ως σύνολο Ως συνόλου, αγράμματε. και στην ατομική δράση του υπαλλήλου, ώστε όλοι να συμβάλλουν για το κοινό καλό ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΑ ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΧΩΡΙΣΤΑ. , με αποτέλεσμα να ωφελούνται κατά βάση και η υπηρεσία αλλά και ο υπάλληλος Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ωφελείται ένας υπάλληλος όταν τον παίρνει ή δεν τον παίρνει. .
Τώρα, το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων δεν το παίρνουν όλες οι υπηρεσιακές μονάδες, αλλά μόνο όσες θα ορίσει το Διάταγμα που προβλέπει το άρθρο 19 και οι οποίες μονάδες έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων Επίδομα για λίγους ή αυτό που λέμε Λίγωμα. . Αυτές οι μονάδες είναι υπό Γενικά, οι μονάδες είναι ΄΄υπό’’. καθορισμό και υπ’Α, και οι έννοιες είναι ‘’υπό’’. αυτήν την έννοια, αυτές οι μονάδες θα παίρνουν αυτό το επίδομα. Πάντως το ένα επίδομα αποκλείει το άλλο Χμμ, εδώ δεν υπάρχει αλληλεπίδραση – υπάρχει αλληλοαποκλεισμός. . Δεν μπορεί ένας υπάλληλος να παίρνει και τα δύο επιδόματα ταυτοχρόνως
ΚΛΑΨ ΚΛΑΨ, ΠΙΚΡΕ ΠΤΩΧΕ ΜΟΥ ΑΡΑΠΗ… Ε, βέβαια δεν μπορεί να τον παίρνεις και από μπρος και από πίσω, πρέπει να διαλέξεις.
.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Και αν υπάρξει μπαράζ ΦΟΒΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ. ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ. ενστάσεων για μεροληψία; Προστατεύεται το κράτος μέσα από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα για το μπαράζ ενστάσεων ; Αυτό πώς αντιμετωπίζεται;
Το δεύτερο, λέτε ότι συνδέεται το επίδομα, αυτό το bonus, να το πούμε έτσι, και με δημοσιονομικά κριτήρια, επίτευξη στόχου δημοσιονομικού χαρακτήρα. Έχετε σκεφτεί πως υπάλληλοι ή κάποιες οργανικές υπηρεσίες θα κάνουν κάτι για να πάρουν το επίδομα, κόβοντας π.χ. από την κοινή ωφέλεια; Για παράδειγμα, στην υγεία Προσέξτε πώς ο εκπρόσωπος δεν απαντάει στο ερώτημα αυτό. .
Και το τρίτο είναι, νομίζω ότι με καλύψατε, να το βεβαιώσουμε όμως, μοιράζεται το επίδομα σε όλους τους υπαλλήλους αν αυτοί έχουν άνω του 80% απόδοση;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Όσον αφορά στις ενστάσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρώτα – πρώτα ζούμε σε κράτος δικαίου ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ. . Εφόσον ζούμε σε κράτος δικαίου, δεν είναι λογική η κατάργηση κάθε δικονομικής εγγύησης που θα προστατεύει και τον υπάλληλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μία πλημμυρίδα ενστάσεων
Ο ΕΝΑΣ ΘΑ ΕΝΙΣΤΑΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ.
, έχετε δίκιο. Όμως, η ένσταση μεροληψίας ακόμα κι αν δεν την προβλέψουμε Θα την προβλέψεις ή όχι; στο Διάταγμα, δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί υπάρχει στο Σύνταγμα. Άρα λοιπόν, προβλέποντας την ένσταση μεροληψίας, δεν καινοτομούμε Αυτό δεν είναι δηλαδή πρωτόγνωρο. , δεν τοποθετούμε κάτι το οποίο δεν υπάρχει και εν απουσία της συγκεκριμένης ρυθμίσεως, επισημαίνουμε όμως στο Διάταγμα ότι η ένσταση μεροληψίας ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ. ΕΜ, ΒΕΒΑΙΑ, ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ.
πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά Να βάλουμε και κρυφή κάμερα για να είμαστε σίγουροι; . Όχι επειδή δεν μου άρεσε η φάτσα του προϊσταμένου μου, κάνω ένσταση μεροληψίας ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΜΑ ΚΑΛΑ ΤΙ ΦΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, ΡΕ ΠΡΟΕΔΡΕ; ΔΕΝ ΞΟΥΡΙΣΤΗΚΕΣ σήμερα;
. Θα πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΘΟΥΣ, ΘΕΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΗΓΟΥΝΙ, ΚΑΛΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ Κ.ΛΠ. , λέει το σχέδιο. Αυτό όσον αφορά στην ένσταση μεροληψίας.Η δεύτερη ένσταση είναι εκείνη που στηρίζεται στην πλάνη περί τα πράγματα. Πλάνη περί τα πράγματα για όσους δεν είναι νομικοί, σημαίνει ότι θεωρώ ως υπάρχον ένα πραγματικό γεγονός που δεν υπάρχει ή θεωρώ ως μη υπάρχον ένα πραγματικό γεγονός που υπάρχει Υπάρχω, κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω κ.λπ. . Αν αυτό συμβαίνει, δεν μπορεί να απαγορεύσουμε στον υπάλληλο να κάνει ένσταση. Αν δηλαδή είναι ημέρα και ο προϊστάμενος λέει νύχτα Και ποιος κρίνει τι είναι; , αναγκαστικά πρέπει να έχει δυνατότητα να αμυνθεί ο άλλος
ΜΑΥΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ… ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΠΛΑΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πουθενά ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ‘’ΥΠΑΡΧΩ’’.
.Αυτές οι δύο ενστάσεις, νομίζω, ότι δεν θα οδηγήσουν σε πλημμυρίδα ενστάσεων, όπως αναφέρατε, εκτός εάν κάνουν οι υπάλληλοι πολλές ενστάσεις και απορρίπτονται μετά βαΐων και κλάδων Καλό Πάσχα ανάδελφε! , όπως λέμε, διότι πρέπει να στηρίζονται σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και είναι δύσκολο να αποδειχθούν εάν πραγματικά δεν υπάρχει σοβαρός λόγος Α, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ. Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ των πραγματικών. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΡΥΦΗ ΚΑΜΕΡΑ; ξαναρωτάω.
Όσον αφορά στο ΚΕΔΣ της υπηρεσίας, το τόνισα νομίζω την πρώτη φορά που πήρα το λόγο
Πάρε το λόγο τώρα που μπορείς γιατί μετά όλο και κάποιος θα σε μπουκώσει…
, θα το καθορίσει κανονιστική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι σε επαφή με όλα τα Υπουργεία για να δούμε σε ποιες υπηρεσίες και σε ποιους φορείς, ποιες είναι οι οργανικές εκείνες μονάδες, οι οποίες ως κύρια αρμοδιότητα – το τονίζω αυτό – έχουν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχωνΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ;
. Αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω ακριβώς εγώ, αυτή τη στιγμή, πόσες είναι αυτές οι μονάδες και πόσοι είναι οι υπάλληλοι. Είναι ένα θέμα το οποίο θα διευκρινιστεί με την κανονιστική ρύθμιση που θα κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και εκεί θα γνωρίζουμε ακριβώς και ποιες μονάδες είναι και πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν σ’ αυτές .ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Θα εξαιρεθούν Σώματα Ασφαλείας; Για παράδειγμα, η Αστυνομία Η Αστυνομία θα βάλει τους δικούς της στόχους: πόσους κλέφτες έπιασες σήμερα, υπαστυνόμε; μπορεί να εξαιρεθεί; Δεν θα κάνει ένσταση για να μην εξαιρεθεί ;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Για το ΚΕΔΣ;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Για το επίδομα, για το bonus αυτό. Δεν θα κόβει για να πιάσει το δημοσιονομικό στόχο ο υπάλληλος, σε παροχές υγείας για να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους Προσέξτε πώς ο ερωτών ξαναθέτει το ίδιο ζήτημα που όμως και πάλι δεν απαντιέται. ; Τον υπερβάλλοντα ζήλο Εδώ δεν έχουμε υπερβάλοντα ζήλο, έχουμε υπερβάλλοντα… μύλο. σας ρωτάω.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Οι στόχοι τίθενται από πριν. Οι στόχοι έχουν τεθεί και είναι γνωστοί σε όλους. Οι στόχοι δεν είναι κυλιόμενοι, αναλόγως του τι επιθυμεί ή τι συμφέρει, κατά τη δική του κρίση, να κάνει κάθε υπάλληλος Κλαψ Κλαψ πάνε οι στόχοι μου…. Έχουν τεθεί από πριν οι στόχοι και είναι γνωστοί. Η επίτευξη αυτών των στόχων εφόσον ολοκληρωθεί, τότε μπορεί να δικαιολογήσει τη χορήγηση αυτού του επιδόματος Έπιασες τους στόχους; Πιάσε κι ένα… . Είναι από πριν γνωστοί οι στόχοι, δεν προσαρμόζονται από κάθε υπάλληλο .
ΑΣΤΟΧΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΝ ΤΗ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ. Δεν απαντάει στο ερώτημα.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Ελέγχονται οι στόχοι […] ανά τρίμηνο.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Συγχωρήστε μου κάποια λάθη αν θέλετε στις ερωτήσεις γιατί δεν έχω δει το Προεδρικό Διάταγμα Δεν χάνεις και τίποτε σπουδαίο. . Δύο ερωτήσεις έχω. Καταρχήν σήμερα δεν υπάρχουν περιγράμματα θέσεων εργασίας. Προσδιορίζονται κάποιοι στόχοι για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση το κεντρικό προγραμματισμό που θα γίνει για την Υπηρεσία τους και για την οργανική μονάδα στην οποία υπηρετούν.
Θα ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να μου εξηγήσετε, πώς θα αξιολογηθεί ένας κλητήρας. Ένας άνθρωπος που μόνο μπορεί να μεταφέρει έγγραφα Ένας κλητήρας μάγκα, μπορεί πολύ περισσότερα. ή -που χωρίς να υποβαθμίζω τη δουλειά του Αυτό όμως επί της ουσίας κάνεις. - δεν κάνει μια δουλειά που θα μπορούσε να αξιολογηθεί
Ο ΚΛΗΤΗΡΑΣ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ.
.Στα τρία κριτήρια που ανέφερε ο κ. Υπουργός πριν, διοικητική ικανότητα, συμπεριφορά και απόδοση στην Υπηρεσία, υπάρχει και ένα υποκειμενικό στοιχείο μέσα σε αυτά
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ; ΜΑ ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ. ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΥΑΛΙΑ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΟΥ ΔΑΝΕΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΣΑΣ;
. Έχει εξασφαλιστεί ότι αυτό το υποκειμενικό κριτήριο του προϊσταμένου, του αξιολογητή, τουλάχιστον θα μειωθεί όσο μπορεί περισσότερο στην τελική αξιολόγηση; Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν περιλαμβάνονται οι ένστολοι Φόρα τη φαρδιά στολή με τη μακρουλή ψ… σε αυτό το σύστημα αξιολόγησης γιατί έτσι και αλλιώς εκεί έχουμε και άλλου είδους μισθολόγιο Αυτά τα διαφορετικά μισθολόγια μάς έχουν κάψει. Έλεος με τη διαφορετικότητα σε αυτή τη χώρα.
.Μια τελευταία ερώτηση. Έχετε αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο -και σκέπτομαι ότι πολύ λογικά- σε κάποιες Υπηρεσίες, πέρα από τους στόχους που θα έχουν προκαθοριστεί, η αντιμετώπιση των προϊσταμένων και των αξιολογητών απέναντι σε δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με πολύ λίγα χρήματα Είμαστε πένητες πια, κλαψ κλαψ. , που έχουν σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους θα είναι ιδιαίτερα θετική, έτσι ώστε να καταφέρουν μπας και καλύψουν ένα κομμάτι από το εισόδημά τους να πάρουν αυτό το πριμ παραγωγικότητας, έτσι όπως έχει θεσπιστεί από το ενιαίο μισθολόγιο
ΣΩΣΤΗ ΣΚΕΨΗ. ΕΛΕΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΤΩΧΟΥΣ με ένα επιδοματάκι. Τι αξία έχει το επιδοματάκι; Τι αξία έχει το πέρασμα από ΜΚ σε ΜΚ ή από βαθμό σε βαθμό;
; Άρα αντιστρέφω το ερώτημα με την έννοια ότι εγώ δεν περιμένω να γίνουν ενστάσεις, απλά Απλώς, όχι απλά. να υπάρχει θετική αντιμετώπιση των αξιολογητών απέναντι στο σύνολο των υπαλλήλων Κοινώς κώλος και βρακί η αξιολόγηση. .ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Μιλήσατε για χαλαρότητα στην εφαρμογή αν κατάλαβα καλά Όχι, παιδί μου, δεν λέει αυτό. Λέει για ‘’συμπάθεια’’ στην εφαρμογή. . Το σχέδιο έχει ρυθμίσεις, οι οποίες αν δεν εξουδετερώνουν, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον κίνδυνο διότι υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ του υπαλλήλου και της Υπηρεσίας και υπάρχουν και οι μηχανισμοί, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο ελέγχουν την ιστορία αυτή Γιατί δεν με πείθεις; . Όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε τελείως τον υποκειμενικό παράγοντα Χαχαχαχα, εδώ το παραδέχεται. . Διαφορετικά θα βάζαμε μόρια Και δη ανδρικά. και θα λέγαμε τόσα μόρια θέλουμε και θα είχαμε τελειώσει. Όμως το σύστημα των μορίων, εκεί όπου επικράτησε, μπορεί να είναι μεν αντικειμενικό, αλλά δεν είναι κατ΄ ανάγκη αξιοκρατικό Μα γιατί; Αφού μετριέται το πράγμα… .
Άρα, πρέπει να βρεθεί ένας συνδυασμός Δηλαδή δεν βρέθηκε ακόμη ούτε αυτά που λες τον καθιερώνουν αυτόν τον συνδυασμό. που να εξασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία μέσα σε όλα αυτά. Αν τώρα σε κάποιες Υπηρεσίες υπάρχει μια χαλαρότητα τέτοιου βεληνεκούς, η οποία να αλλοιώνει τη φύση του συστήματος, τότε εκτός του ότι έχουμε ως εισηγητή τον άμεσο προϊστάμενο και ως αξιολογητή τον προϊστάμενο της υπερκείμενης οργανικής μονάδας Είναι ο αποπάνω που γ… τον αποκάτω. , όπως είπε […], έχουμε το Συμβούλιο Αξιολόγησης που θα είναι δεύτερο φίλτρο και ακολούθως έχουμε τις εκθέσεις που το Συμβούλιο Αξιολόγησης συντάσσει κάθε χρόνο προς το Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης, το οποίο ως βασική αρμοδιότητα έχει να διορθώνει τις αστοχίες κατά την εφαρμογή του συστήματος. Δεν υπάρχουν μαγικά Άμοιρε υπάλληλε, από πόσα χέρια και μάτια θα περνάει ο βαθμός σου… , πρέπει να ζήσουμε με ορισμένες διαδικασίες.
Αυτές είναι οι εγγυήσεις τις οποίες παρέχει το σύστημα και αν όλοι συμβάλουν εφαρμόζοντας τις διαδικασίες σωστά και με την εποπτεία που θα έχει το Συμβούλιο Αξιολόγησης μπορεί να εξορθολογιστεί το σύστημα και να μειώσει, αν δεν εξουδετερώσει πλήρως, αυτές τις αστοχίες Αστοχία είναι το ίδιο το σύστημα, αν δεν το κατάλαβες. .
Όσον αφορά στα κριτήρια, τα οποία απαριθμούνται ως τρία βασικά με υποκριτήρια βέβαια και δείκτες όπως τους ονομάζουμε ιδίως με την απόδοση, δεν είναι κάτι το οποίο αποτελεί εντελώς καινοτομία Πάλι δεν καινοτομείς κι αρχίζω να ανησυχώ. . Για την Ελλάδα θα είναι καινοτομία Ελλάδα η χώρα του κόκκινου μήλου, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς κ.λπ. . Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατά βάση τα τρία κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται οι υπάλληλοι.
Όταν λέμε συμπεριφορά, επειδή αναφερθήκατε σε υποκειμενισμό και δεν ξέρω αν εννοείτε αυτό, δεν εννοούμε τη συμπεριφορά του υπαλλήλου αν αυτός όταν συναντάει τον άλλο στο δρόμο είναι καλός, ευγενής Το σαβουάρ βιβρ πάνω από όλα. κ.λπ.
Εννοούμε τη συμπεριφορά στην Υπηρεσία, εντός και εκτός Υπηρεσίας βέβαια. Τι σημαίνει εντός Υπηρεσίας; Εντός Υπηρεσίας είναι να κάνει καλά τη δουλειά του, να μην υποπίπτει σε πειθαρχικά αδικήματα, σε ποινικά αδικήματα κ.λπ. Εκτός Υπηρεσίας, είναι να μην υποπίπτει σε ποινικά αδικήματα, να μην καθυβρίζει Με το παρντόν και μετά συγχωρήσεως, άντε γαμήσου ρε μαλάκα. , να μην έχει συμπεριφορές τέτοιες.
Δεν έχει να κάνει με υποκειμενισμό με τη στενή έννοια ή με το ότι δεν μου αρέσει η φάτσα κάποιου Πάντως εσύ από φάτσα σκίζεις. , δεν έχει καμιά σχέση με αυτό. Τα κριτήρια αναλύονται στο συγκεκριμένο Διάταγμα. Η απόδοση είναι το βασικό στοίχημα Θα με δεις και θα πάθεις ατύχημα κ.λπ. της όλης υπόθεσης, διότι εδώ είναι ακριβώς το στοιχείο που διαφοροποιείται η κατάσταση σε σχέση με αυτή που υπάρχει σήμερα.
Όσον αφορά στο καθηκοντολόγιο Καθικοντολόγιο παρακαλώ. , που λέτε, είναι γεγονός αυτό και μάλιστα από ό,τι έχω πληροφορηθεί, υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και μπορεί να ολοκληρωθεί τα επόμενα 1-2 χρόνια γι΄ αυτό και στο νόμο για το βαθμολόγιο και μισθολόγιο δεν ορίσαμε αριθμό γενικών διευθυντών, διευθυντών κ.λπ., αλλά βάλαμε ποσοστώσεις των εκάστοτε κρινομένων υπαλλήλων, ακριβώς για να «πυραμιδοποιηθεί» Τα έχετε κάνει μ… το σύστημα ως ένα βαθμό, ώστε να μην καταλήξει -όπως είναι σήμερα- ανάποδο Εν αρχή εστί η αναποδιά. τραπέζι , όπου δεν έχουμε στη βάση υπαλλήλους και έχουμε στην κορυφή.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Η επαναπυραμιδοποίηση, όπως σωστά ειπώθηκε, της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην εξέλιξη των υπαλλήλων με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε, καθώς ανεβαίνουμε στις ανώτερες βαθμίδες, τους άριστους Λεβεντόπαιδο Αρίστο μπες στο μαγαζί και κλείσ’το κ.λπ. .
Η επιλογή των αρίστων, με έναν τρόπο ο οποίος προκύπτει είτε από την ατομική αξιολόγηση ενός εκάστου αλλά και δια της συγκριτικής αξιολόγησης ενός εκάστου σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους του που κρίνονται την ίδια περίοδο για την ίδια θέση, οδηγεί σε ένα τέτοιο σχήμα Σε μια τέτοια ασχήμια, θες να πεις. . Αυτό που έλειπε και αυτό κάνουμε τώρα, είναι η εξέλιξη αυτή να είναι προϊόν όχι απλώς μιας τυφλής διαδικασίας βάσει μορίων, αλλά μιας διαδικασίας αξιοκρατικής γιατί η αντικειμενική δεν είναι πάντα αξιοκρατική διαδικασία και η πολιτική της αξιολόγησης δεν μπορεί παρά να ασκείται από όργανα και παράγοντες, οι οποίοι βεβαίως μπορεί να πει κανείς, ότι έχουν και το ελάττωμα του υποκειμενισμού Το παραδέχεται κι αυτός! .
Αυτό που έχει αξία -και ίσως απαιτήσει λίγο χρόνο Με το πάσο σου, δεν βιαζόμαστε – το 2050 θα έχουν επιτέλους φτιάξει τα πράγματα. για να το επιτύχουμε- είναι στη δημόσια διοίκηση να αποκτήσουν οι υπάλληλοι, ιδίως οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, την ευχέρεια ώστε ανεπηρέαστοι, χωρίς πολιτική παρέμβαση και κατεύθυνση, να ασκούν τα καθήκοντά Καθίκια! τους και έτσι να εμπεδωθεί σιγά – σιγά μια αξιοπιστία, να αποκτήσει ο υπάλληλος εμπιστοσύνη στην κρίση των προϊσταμένων του και ο προϊστάμενος να αισθάνεται ότι μπορεί ακώλυτα Χωρίς κώλο δηλαδή. να κάνει το έργο της αξιολόγησης που του έχει ανατεθεί, χωρίς να υπόκειται σε οποιονδήποτε πειρασμό ή περιορισμό, που παραπέμπει σε πελατειακά ή κομματικά δίκτυα Ήδη βρε άχρηστε, τα Συμβούλια είναι δίκτυ εξουσίας. .
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για να το αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα, επί πολλά χρόνια είχε γίνει σημαντική πρόοδος, επιλέξαμε τις αντικειμενικές διαδικασίες της μοριοδότησης που όμως έχουν ένα στοιχείο τυφλότητας Τα αρχίδια είναι τυφλά. , άρα και ανορθολογισμού και αδικίας.
Επιχειρούμε τώρα να εγκαθιδρύσουμε Να επανιδρύσουμε θες να πεις. ένα σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησης, το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί γιατί έχουν ωριμάσει Σιγά παιδί μου μην σου πέσει. οι συνθήκες. Και νομίζω ότι και με αφορμή την κρίση που ζει η χώρα μας, όλοι μας, σε όλες τις πλευρές του λόφου Τι λέει; Πήγε σε πικ νικ; έχουμε διδαχτεί πολλά. Και νομίζω η δημόσια διοίκηση μπορεί αυτήν την πολιτική να την ενσωματώσει Αχ, έλα μωράκι μου, ενσωμάτωσέ με, έλα… και να την αξιοποιήσει.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Για το θέμα της αξιολόγησης ειδικοτήτων όπως του κλητήρα ή του οδηγού κ.λπ. εκεί πέρα τι αξιολογούμε;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα τρία κριτήρια Πάρ’ τα τρία μου. . Απλώς τα κριτήρια αυτά προσαρμόζονται στον -κάθε φορά- αξιολογούμενο υπάλληλο. Η συμπεριφορά του κλητήρα μπορεί π.χ. να είναι ως κριτήριο, πολύ πιο καθοριστική Ειδικά ο τρόπος που τα πιάνει τα χαρτιά, πώς τα θωπεύει, πώς τα κουβαλά στη μασχάλη κ.λπ. .
Το περίγραμμα θέσεων θα προκύψει όταν πια ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δομών, με τον τρόπο που προβλέπεται ή στηρίζεται στο άρθρο 35 του Ν. 4024 Άντε γεια. , ώστε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η δομή του κράτους, ποιες είναι οι υπηρεσίες, ποιες είναι οι θέσεις και τι περιεχόμενο, τι αντικείμενο έχει η κάθε θέση Η δική μου θέση έχει 2 μαξιλάρια. , ώστε ο υπάλληλος, ο οποίος καλείται να καλύψει αυτήν τη θέση γνωρίζουμε τι αντικείμενο θα έχει, τι καθήκοντα Καθίκι! ασκεί.
Αυτή η διαδικασία για την οποία μιλούμε σήμερα, είναι μια διαδικασία αξιολόγησης που θα γίνεται παγίως Με πάγο δηλαδή. και αφορά στις εκάστοτε υφιστάμενες θέσεις, δομές και υπαλλήλους, βεβαίως. Αν αλλάξουν οι δομές, αν αλλάξουν οι θέσεις ή προσδιοριστεί το περιεχόμενο των θέσεων στο διάστημα αυτό, θα ισχύει για την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Εγώ δύο ερωτήματα θέλω να θέσω. Πρώτον, για τους υπαλλήλους που από την αξιολόγηση προκύπτει ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν το εισιτηριάκι γι’ αυτό το ποσοστό Κλαψ κλαψ. , το οποίο θα προάγεται μισθολογικά και όλα αυτά. Υπάρχει άλλη επίπτωση πέρα από αυτήν της μισθολογικής καθίζησης; Και αν αυτό συμβεί σε δύο απανωτές, τρεις απανωτές ή στις περιόδους τέλος πάντων που θα αξιολογούνται;
Το δεύτερο είναι σε ό,τι αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, το οποίο μπλοκαρίστηκε μετά τις αντιρρήσεις της Ν.Δ., αν έχετε να μας δώσετε κάποιον ορίζοντα γι’ αυτό το σχέδιο και αν θα επανακατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Όσον αφορά στο πρώτο θέμα σας παραπέμπω στο βαθμολόγιο, το οποίο ακριβώς προβλέπει με ποιον τρόπο προάγονται, εξελίσσονται οι υπάλληλοι. Η αξιολόγηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και η θετική αξιολόγηση είναι αυτή, η οποία δίνει το εισιτήριο Τι κρίμα, τα μαγικά χαρτάκια εξηντλήθησαν μέσα σε λίγες ώρες. για την προαγωγή στον κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο, αλλά εάν δεν πετύχει ασφαλώς παραμένει στάσιμος Εκινήθης! . Πολύ απλά. Αφού όπως είπε ο Πρόεδρος, η εξέλιξη του υπαλλήλου πλέον δεν είναι με βάση τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου υπηρεσίας, αλλά απαιτεί μια θετική αξιολόγηση.
Όσον αφορά τώρα στο νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο είναι προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου μας με 10 ακόμη Υπουργεία, αφορά στους Οργανισμούς 11 Υπουργείων, γνωρίζετε το περιεχόμενό του, έχουμε μιλήσει γι’ αυτό, δεν επανέρχομαι. Είναι κατατεθειμένο στη Βουλή. Παραμένει στη διάθεση της αρμόδιας Επιτροπής.
Η Ν.Δ. από τη δική της πλευρά, θεωρεί ότι πρέπει να έχει μία άλλη δομή, αυτό ειπώθηκε σε μένα στο Υπουργικό Συμβούλιο και γι′ αυτό έχει ενστάσεις Ενστάσεις μεροληψίας με το μέτρο παρακαλώ. . Θεωρεί ότι είναι η περίοδος προεκλογική, άρα ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει. Εγώ πιστεύω ότι θα προσέφερε υπηρεσία και στην επόμενη Κυβέρνηση η προώθηση και ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου Καλά κρασιά. , γιατί αποτελεί το ενδιάμεσο βήμα στην κατεύθυνση για την οποία μιλήσαμε: της διαμόρφωσης του τελικού μοντέλου Μπορντέλου, sorry? για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση.
Κάνουμε ένα ενδιάμεσο βήμα, με πιο λιτούς Λιτότης πάνω από όλα. Οργανισμούς, με την αναδιοργάνωση υπηρεσιών, τη συγχώνευση Μα δεν σε χωνεύω, πώς σε συγχωνεύω; θέσεων, ιδίως θέσεων ευθύνης, Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος. Εγώ πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία που έχουμε αναπτύξει είναι τόσο ισχυρή, ώστε οι αιτιάσεις για το ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί τώρα, κατά τη δική μου άποψη δεν ευσταθούν.
Μπορεί να ψηφιστεί κάλλιστα Καλέ, τι γκόμενα είναι αυτή; Μπουμπούκι. , και βεβαίως οποιαδήποτε άλλη προσαρμογή βελτιωτική πρέπει να γίνει, μπορεί να γίνει από την επόμενη ή οποιαδήποτε άλλη Κυβέρνηση Άντε και καλά κρασιά. . Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αλλά γιατί να μην πάμε άμεσα στα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν μέσα από την κατάργηση αυτών των τόσο πολλών υπηρεσιακών μονάδων σε αυτά τα τρία επίπεδα, που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούνται μόνον από τον Προϊστάμενό τους, χωρίς να στελεχώνονται από υπαλλήλους Προϊστάμενος μόνος υπαλλήλους ψάχνει. ; Είναι δηλαδή μόνο στα χαρτιά αυτοτελείς μονάδες και αναφέρομαι, κυρίως, σε τμήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα και προβλέπουμε την κατάργησή τους ή τη συγχώνευσή τους με άλλα τμήματα.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ σέβομαι τις απόψεις όλων των κομμάτων Φσσστ, μπόινγκ. . Εμείς κάναμε το καθήκον μας Ή το καθίκι μας. . Είμαστε έτοιμοι με την πρότασή μας την οποία έχουμε κάνει γνωστή. Από κει και πέρα, ο καθένας παίρνει την ευθύνη του.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω πότε θα κάνει πρεμιέρα Καλά έλεγα παραπάνω ότι πρόκειται για κινηματογραφική υπερπαραγωγή. αυτό το νέο σύστημα αξιολόγησης κι αν θα είναι δηλαδή το 2012, η φετινή χρονιά, η πρώτη φορά που θα κριθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Το 2013 πιστεύω ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα Και πάλι καλά κρασιά Νεμέας. . Αφού η επεξεργασία του από το Συμβούλιο Επικρατείας θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα, 2 – 3 μηνών ίσως, μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε. Γνωρίζετε επίσης ότι, για πολλούς λόγους, έχει ληφθεί απόφαση να παγώσουν για φέτος οι βαθμολογικές προαγωγές και επίσης γνωρίζετε ότι για να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, θα πρέπει στο τέλος του προηγούμενου έτους να έχουν τεθεί οι στόχοι για το αμέσως επόμενο έτος. Αυτό λοιπόν θα γίνει περί τα τέλη του 2012, προκειμένου το σύστημα να εφαρμοστεί το 2013 Και πάλι καλά κρασιά Νεμέας. .
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Και οι κρίσεις Όχι άλλη κουβέντα για κρίσεις παρακαλώ, θα πάθω κρίση. ;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Το 2014.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Επειδή όλα αυτά υποθέτω ότι γίνονται με γνώμονα -πέρα από τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης- τον πολίτη, η άποψη του πολίτη για το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο ο δημόσιος υπάλληλος κινείται, περιλαμβάνεται πουθενά στην αξιολόγησή του; Θα λαμβάνεται υπόψη δηλαδή από κάποιον Ο λαγός στην εξουσία. ;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Γίνεται κατεξοχήν για τον πολίτη η εργασία αυτή. Γιατί η Δημόσια Διοίκηση δεν υπάρχει για τον εαυτό της ή τα στελέχη της. Η Δημόσια Διοίκηση δεν υπάρχει για τους υπαλλήλους, υπάρχει για τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται και πρέπει να υπηρετεί
Τι λέει ο άνθρωπος; Δηλ. το αν εγώ ανεβώ στην ‘’κληματαριά’’ ενδιαφέρει τον θυρωρό της πολυκατοικίας;
.Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται, είναι κριτήρια τα οποία αφορούν στον πολίτη. Η απόδοση του υπαλλήλου, είναι απόδοση η οποία μετράται με βάση τους στόχους οι οποίοι καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη Πάτρα – Καλαμάτα μέσω Άργους. . Η συμπεριφορά του υπαλλήλου απέναντι στον πολίτη, ασφαλώς.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει για την επόμενη περίοδο Δηλαδή για μία εβδομάδα. , θα έχουν φορείς, επαγγελματικοί, επιστημονικοί, κοινωνικοί, αλλά και πολίτες τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Τα κριτήρια όμως, που αφορούν στόχους, είναι απολύτως συνδεδεμένα με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Άρα τον πολίτη αφορούν.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Να προσθέσω απλώς ότι στο Διάταγμα, στο άρθρο 13 του σχεδίου, υπάρχει το όργανο που αξιολογεί τις υπηρεσιακές μονάδες, το οποίο είναι 7μελές και συγκροτείται από 4 μέλη που είναι εκπρόσωποι του Υπουργείου, του φορέα, και τα 3 είναι εκπρόσωποι κοινωνικών, επαγγελματικών φορέων, οργανώσεων πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου, του φορέα. Δηλαδή, οι χρήστες των παρεχομένων υπηρεσιών ή πρόσωπα που κατέχουν ειδικές τεχνικές γνώσεις σε θέματα αξιολόγησης ή διοίκησης. Βλέπουμε ότι υπάρχει και μία συμμετοχή σε ένα όργανο το οποίο αξιολογεί τις υπηρεσιακές μονάδες και που υπάρχει μία εκπροσώπηση. Φυσικά δεν μπορούν οι πολίτες να υποκαταστήσουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που προβλέπει το Σύνταγμα.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Υπάρχει διαδικασία καταγραφής;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Με πολλούς τρόπους ο πολίτης μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Θυμίζω ότι προσφάτως ανακοινώσαμε την Χάρτα των Δικαιωμάτων του Πολίτη Χάρτα Σκάρτα που λέμε. με σαφείς αναφορές στο τι δικαιούται ο πολίτης και πώς μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Καλέ πού είναι η ερώτηση; Την κατάπιε.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Βεβαίως, αλλά τώρα μιλούμε για την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση ήταν μία εσωτερική διαδικασία.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Καλέ αυτός δεν ακούγεται.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Απολύτως συνδέονται, γιατί αντιλαμβάνεστε όταν ένας πολίτης ασκώντας τα δικαιώματά του όπως προβλέπει η Χάρτα ή άλλες διαδικασίες, οδηγήσει έναν υπάλληλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πολίτης κυνηγά υπάλληλο. Ωραίο σενάριο για ταινία μικρού μήκους. , αυτό είναι αυτομάτως κάτι το οποίο αξιολογείται όταν έρθει η ώρα να αξιολογηθεί ο υπάλληλος. Άρα λοιπόν, ο πολίτης είναι καθοριστικός παράγοντας . Απλώς επειδή τα συστήματα αυτά απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο συγκρότησης Που εσύ παιδί μου δεν το κατέχεις. , είναι και λίγο δύσκολα στην εφαρμογή τους, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε για να πάμε εκεί που άλλες χώρες της Ευρώπης, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν φτάσει Ξεκινάμε πάμε μακριά… .
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Μια διευκρίνιση σε σχέση με πριν. Μπορεί να το διευκρινίσατε, να μην το κατάλαβα Εμ, βέβαια, τέτοιο τούβλο που είσαι. . Νομίζω ότι δεν πήραμε απάντηση αν τελικά κάποιος δεν πετύχει το στόχο. Αναφέρομαι στο κίνητρο επίτευξης στόχων ή δημοσιονομικών στόχων. Αν κάποιος δεν πετύχει τελικά το στόχο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ο μέσος όρος των υπολοίπων ανεβάζει, τέλος πάντων, το ποσοστό επίτευξης στην υπηρεσία, τελικά αυτός το λαμβάνει το επίδομα ή όχι;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Διευκρίνισα ότι κατά το νόμο του μισθολογίου, το επίδομα καταβάλλεται στις υπηρεσιακές μονάδες. Δηλαδή, προϋπόθεση είναι η επίτευξη των στόχων των υπηρεσιακών μονάδων. Εάν η υπηρεσιακή μονάδα Χ επιτύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί, τότε οι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του αν έχουν πετύχει τους ατομικούς στόχους Α, τώρα αλλάζει το πράμα! . Όμως επαναλαμβάνω, ότι οι στόχοι της μονάδας και οι στόχοι των υπαλλήλων δεν είναι τελείως ασύνδετοι μεταξύ τους. Δεν έχουμε χρόνο να σας εξηγήσω πώς λειτουργεί, πάντως υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών Λακίζεις βλέπω… .
Πρέπει δε να προσθέσω και το εξής: ότι η τελική βαθμολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Δηλαδή με απλά λόγια, εάν ένας υπάλληλος επιτύχει, σας λέω εγώ 90% τους στόχους του, και η υπηρεσιακή μονάδα επιτύχει 70%, τότε ο υπάλληλος αυτός σημαίνει ότι εργάστηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι ιδανικό Υπάλληλος – Μονάδα σημειώσατε 1. , δεν έχει τα μέσα ή δεν ξέρω τι, με αποτέλεσμα αυτός να μπορεί να διορθώσει τη βαθμολογία του προς τα πάνω.
Αντιστρόφως τώρα, ένας υπάλληλος ο οποίος δουλεύει σε ένα περιβάλλον υγιές, πλήρως οργανωμένο κ.λπ., και επιτυγχάνει στόχο ατομικό 60% Μονάδα – Υπάλληλος σημειώσατε 1. Ισοπαλία κι αντιστροφή. , μπορεί να πάει στο 57% ως τελική βαθμολογία της απόδοσης. Άρα λοιπόν, εδώ δημιουργεί ένα κίνητρο στον υπάλληλο να συμβάλλει κι αυτός στην επίτευξη στόχων μονάδας, ούτως ώστε στο τέλος όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι Πάντα γελαστοί πάντα γελαστοί πάντα γελαστοί και γελασμένοι κ.λπ. .
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, αν κάποιος έχει συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις, απλά θα μένει στάσιμος ή θα έχει και ποινές; Θα απολύεται; Θα έχει άλλες ποινές Ξέρω τι θέλεις καριόλη. Να με απολύσουν. Αλλά δεν θα σου περάσει. Θα τα κάνω πλακάκια εγώ με τα Συμβούλια. ;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Ποινές θα έχει σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Κατά τα άλλα, η αξιολόγησή του εμπίπτει στην εφαρμογή του νέου βαθμολογίου και θα επηρεάζει τη βαθμολογική εξέλιξή του, δεν θα προάγεται Άρα, δεν απολύεται. .
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Μία ερώτηση για τις οργανικές μονάδες. Εάν αξιολογηθεί μια οργανική μονάδα αρνητικά, κριθεί ανεπαρκής, τι θα γίνει με τη μονάδα αυτή, θα καταργηθεί Το άλλο σενάριο υπερρεαλισμού: να απολυθεί η μονάδα. ; Ή και οι θέσεις που είναι στις μονάδες, θα καταργηθούν, οπότε αυτομάτως μπορεί να μιλάμε και για απολύσεις απευθείας Ρε μανία με τις απολύσεις… ;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με απολύσεις η διαδικασία της αξιολόγησης Ουφ, γλιτώσαμε. . Η διαδικασία της αξιολόγησης αποτυπώνει το επίπεδο αναφοράς ή επάρκειας του κάθε υπαλλήλου και της κάθε υπηρεσιακής μονάδας. Από κει και πέρα βεβαίως, το ίδιο το κράτος μπορεί, έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας της αξιολόγησης, να πάρει πολιτικές αποφάσεις και να αναδιαρθρώσει υπηρεσίες, να παρέμβει, να βελτιώσει, να καταργήσει, να συγχωνεύσει και ούτω καθεξής.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: […] Θα ήθελα το δικό σας πολιτικό σχόλιο στα όσα είπαν εχθές τα μέλη της τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα ότι οι μισθοί για να γίνει ανταγωνιστικό το περιβάλλον στην Ελλάδα πρέπει να πέσουν ακόμα και κάτω από επίπεδα Βουλγαρίας.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ δημόσιας εκτελεστικής ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Γνωρίζετε ότι ισχύει το νέο μισθολόγιο. Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου έχουν μειωθεί σημαντικά, καθοριστικά, θα δραστικά, οι αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Η δημοσιονομική ωφέλεια κυμαίνεται περίπου στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ Κερδίσανε 1,5 δισ. και κάτι τρέχει στα γύφτικα. σε ετήσια βάση από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και συνέβαλε στη γιγαντιαία δημοσιονομική προσαρμογή την οποία έχει επιτύχει η χώρα αυτή τη διετία .
Κατά τα άλλα, το κόστος εργασίας δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας, είτε στην παροχή υπηρεσιών, είτε στην παραγωγή προϊόντων. Αυτό το οποίο έχει μεγάλη αξία, είναι να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα Στην ποιότητα ή στους ποσοτικοποιημένους στόχους; , στην προστιθέμενη αξία σε υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν στην εθνική οικονομία.
Η Ελλάδα πρέπει και πάλι να παράγει Εσύ ρε κουράδα τι έχεις παραγάγει; . Η πολιτική για την Ελλάδα της παραγωγής και της απασχόλησης, είναι αυτή που πρέπει να αποτελεί για μας τη μεγάλη προτεραιότητα. Μια χώρα που δεν παράγει και δεν είναι ανταγωνιστική, καταναλώνει –κυρίως- εισαγόμενα προϊόντα, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να πάρει δραστικές αποφάσεις. Έχουν μειωθεί οι αποδοχές σε σημαντικό βαθμό, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Εγώ θα έλεγα ότι και στα όρια του μηδενισμού να φτάσουν οι αποδοχές Αυτό μάλιστα, να μην παίρνουμε καθόλου λεφτά. , αυτό από μόνο του, επίσης, δεν είναι αρκετό. Δημιουργεί άλλες παρενέργειες, έχει άλλες αρνητικές συνέπειες. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τότε με θέσεις απασχόλησης, θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, λόγω της ποιότητας των προϊόντων μας Μας τα έχουν πει και άλλοι εδώ και δεκαετίες. . Εμείς πρέπει να δουλέψουμε για όλα αυτά μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας Ή θυτείας καλύτερα. αυτής της Κυβέρνησης .
Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο. Ως Κυβέρνηση, δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, είτε αυτό είναι λεπτό της ώρας Ήδη με τις φλυαρίες σου χάσαμε πολλά λεπτά. είτε είναι λεπτό του ευρώ . Άρα λοιπόν, η δουλειά μας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ημέρα των εκλογών, μέχρι που θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στην επόμενη Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση υπάρχει για να δουλεύει Για να μας δουλεύει. .
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια Ή καλή ανέχεια, για να είμαστε πιο ακριβείς. .
ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ
ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΘΙΚΟΝΤΑ ΜΑΣ