7/5/12

Εκλογές βίας και νοθείας

Οι χθεσινές εκλογές έφεραν στον νου πολλών την έκφραση "βία και νοθεία'' (1961).

Με ποιους συνειρμούς οδηγήθηκαν στη ''βία''; Με τη θέα πολιτικών-οδοστρωτήρων-υπέρβαρων έτοιμων να σε λειώσουν κάτω από τα στρώματα του λίπους τους, με την ακατάσχετη ανιαρή πολιτικολογία, τον θόρυβο, τη λεγόμενη ''λεκτική βία'', με τη φανταστική σκέψη ότι οι ''ναζιστές'' θα μπουν στη Βουλή κραδαίνοντας ρόπαλα και στιλέτα (μάλιστα, χθες, σε κάποια σύνδεση, που ξαφνικά κόπηκε, με ξενοδοχείο όπου θα μιλούσε ενώπιον δημοσιογράφων και φωτογράφων ο ηγέτης των ''ναζιστών'', άκουσα ένα πρωτοπαλίκαρό του να απευθύνεται με ύφος βίας στον όμιλο των μιντιανθρώπων με κάτι σαν ''Έλα, σκάστε τώρα, ησυχία" - αμάν λέω τέτοια θα έχουμε και στη Βουλή; - μου έκανε εντύπωση όμως ότι αμέσως μετά η σύνδεση κόπηκε, γιατί άραγε;).





Όσο για τη νοθεία, αυτή φαίνεται εκ των πινάκων των αποτελεσμάτων. Τρελά μαθηματικά, που λέμε. Καλπονοθευτικές εκλογές, κατά τις οποίες το 1ο κόμμα που απέχει λιγότερο από 3% από το 2ο, πήρε για δώρο 50 έδρες παραπάνω! Τον λένε νόμο Παυλόπουλου, αυτού του συνταγματικού φωστήρα και μαγείρου της εκλογικής απάτης. Σημειωτέον ότι αυτό το ''τέρας'' εξελέγη διά του νόμου του, αντί να αποκλειστεί διαπαντός από την πολιτική σκηνή. Ποιος λαός σου λένε μετά... οι άνθρωποι τα μαγείρεψαν εις βάρος της λαϊκής βούλησης. Αλήθεια, εμείς γιατί δεν το είχαμε χωνέψει αυτό νωρίτερα; Γιατί συνειδητοποιήσαμε το όργιο νοθείας που προετοίμασε ο καλπονοθευτικός αυτός νόμος τώρα δα ή λίγο προ των εκλογών; Προφανώς κατά την προεκλογική προπαγάνδα των μεγάλων κομμάτων δεν τονιζόταν η απάτη αυτή, αυτοί οι αισχροί όροι του εκλογικού παιχνιδιού. Τι κρίμα που δώσαμε ψήφο σε μικρά κόμματα (με ποσοστό κάτω από 3%) τα οποία υπό άλλας συνθήκας θα είχαν κι αυτά μια καρέκλα και μια φωνή στο Εθνικό Κυνοβούλιο.

Τώρα, μετά τη βία και τη νοθεία, αρχίζει η μετεκλογική κωμωδία: η κακιά πεθερά και η νύφη πρέπει να μονοιάσουν σφίγγοντας τα ρουθούνια τους. Κι όσοι έκριναν εξ αποστάσεως τώρα θα σκύψουν πάνω από το ξεραμένο πηγάδι. Ωραίες μεταλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: