25/12/09

Έτος νοσοκομειακόν



Προσωπικό:

Ήταν σε μεγάλο βαθμό, δι' ημάς, έτος νοσοκομειακόν. Σε 4 σημεία της πόλεως μένουν φλογερές ως επί καύσωνος οι αναμνήσεις ταραγμένων ημερών.

Το Αιγινήτειον Νοσοκομείον είναι σαν ένα σκηνογραφικό επίτευγμα του Γιάννη Τσαρούχη για μια σύγχρονη τραγωδία νοός και ψυχών. Ένεκα της γειτνίασής του με το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, η ανθρώπινη ψυχή μοιάζει να αναγεννάται στη δροσερή χλωροφύλλη και να απογειώνεται με μια θρησκευτική άρια των ημερών.


Ο Ερυθρός Σταυρός είναι σαν ένα αναπλασμένο στρατιωτικό νοσοκομείο του Πολέμου. Μοιάζουν να διχοτομούν το πάρκο εμπρός του τα φαντάσματα άλλων εποχών, κι αμίλητα τα αγάλματα να συναινούν στο μαρτύριο της ανθρώπινης μοίρας. Σε μια εκκλησούλα μέσα στον αύλιο χώρο ζει ακόμη μια εικόνα του Φώτη Κόντογλου, να τη φιλήσουν οι απελπισμένοι κι οι μελλοθάνατοι.

Το Νοσοκομείο Σωτηρία μοιάζει με αλσύλλιο διά φιλοσοφικούς περιπάτους, με κυνηγητικόν περίπτερον. Τα πήγματα διά τους φυματικούς χαίνουν και μέσα από τις οπές του Χρόνου αναδύονται οι παλιοί Ποιητές, με ύφος στοχαστικό και κόμη περιποιημένη. Ιδανικός τόπος για ριτσική ποίηση, για ρομαντικές συναντήσεις του δειλινού και για μυστικά φιλιά. Ανασαίνει εντός του βαριά το κυνηγημένο όραμα της παλιάς Αριστεράς. Και μένει στη σκέψη ένα κρίμα.



Τέλος, ο Ευαγγελισμός είναι η καλύτερη απάντηση στη νεοπλουτίστικη ματαιοδοξία, στην κολωνακιώτικη έπαρση και στον τρυφηλό τρόπο ζωής της πολιτικοοικονομικοεπιχειρηματικής ελίτ. Εκεί γυμνώνεται ο βασιλιάς από τη σκευή του και παραδίδεται ένας στους πολλούς στην τιμωρητική διάθεση του Χρόνου. Από τους υψηλούς ορόφους είσαι έτοιμος να πετάξεις πάνω από την πόλη με τις πιτζάμες της βεράντας και να αγκαλιάσεις τον σταχτή Υμηττό, για να κερδίσεις την επίγνωση της ματαιότητας όλων.

Εύχομαι το νέον Έτος να είναι αρκούντως διονυσιακόν και όλοι μας να υποφέρουμε περισσότερο τη μοναξιά μας, που ζητούμε να τη σβήσουν ή να τη σκεπάσουν τα πρόσωπα των οικείων, ο θόρυβος των συμβιούντων και οι πλάνες της όποιας παρέας.
Υποδορίως, ωστόσο, το ρεύμα του χρόνου, κι αν άηχο, ΄΄δουλεύει΄΄.

(Ελπιδοφόρο: Οι αρρώστιες θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Και δι' αυτών θα δούμε πιο γλυκά και πιο σοφά τα ΄΄χρήματά΄΄ μας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: