26/8/11

Το τέλος του ασύλου (spiegel, 24.8.2011)


Η Ελλάδα επιτρέπει την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια



Κανένα καταφύγιο πλέον στα πανεπιστήμια: Το Εθνικό Κοινοβούλιο στην Αθήνα κατήργησε την Τετάρτη το πανεπιστημιακό άσυλο - η αστυνομία επιτρέπεται δίχως χρονοτριβή να παίρνει μέτρα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο ενάντια σε όλους εκείνους που κάνουν βανδαλισμούς και επεισόδια.
Υπήρχε ένας μοναδικός σε όλο τον κόσμο κανονισμός: οι Έλληνες αστυνομικοί έπρεπε μέχρι τώρα να σταματούν μπροστά στην πύλη των πανεπιστημίων κατά την καταδίωξη προσώπων που είχαν προβεί σε αξιόποινες πράξεις και άλλων υπόπτων. "Δυστυχώς εγώ πρέπει να μείνω απέξω", αναγραφόταν γι' αυτούς στον πανεπιστημιακό χώρο.

Το πανεπιστημιακό άσυλο ίσχυσε από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας ως μέτρο προστασίας ενάντια σε αστυνομικές επεμβάσεις με πολιτικά αίτια: κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας (1967-1974) η σπουδαστική εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου του 1973 καταπνίγηκε με αιματηρό τρόπο. Ένα τανκ τότε είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διαρρήξει την πύλη του Πολυτεχνείου που ήταν κατειλημμένο από σπουδαστές. Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974) επιτρεπόταν στην αστυνομία να επεμβαίνει στις ανώτατες πανεπιστημιακές σχολές μόνο ύστερα από περίπλοκες διαδικασίες χορήγησης της σχετικής άδειας - αυτά όμως όλα ίσχυαν μέχρι την Τετάρτη. Τη μέρα εκείνη αποφάσισε το ελληνικό κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πλέον δίχως καμία συνεννόηση και καθυστέρηση έχει τη δυνατότητα η αστυνομία να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες σχολές όταν συμβαίνουν φασαρίες και εγκληματικές πράξεις. "To άσυλο είχε υποστεί στρέβλωση και κατάχρηση και πλέον καταργείται", δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο εθνικό κοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου ήλθε σε αποκλειστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να επιδιωχθεί η συναίνεση στο κοινοβούλιο.
ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ TO AΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.  

Τα δύο μικρά αριστερά κόμματα του Κοινοβουλίου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, προμήνυσαν πολιτική διαμαρτυρία για την κατάργηση του ασύλου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μπροστά στο κτήριο του κοινοβουλίου διαδήλωσαν εκατοντάδες σπουδαστές και προειδοποίησαν ότι η κατάργηση του ασύλου είναι για αυτούς μια ''αιτία πολέμου". Προκλήθηκαν επεισόδια.

Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και μέσα στο φετινό καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων για το άσυλο που κράτησαν μία εβδομάδα, έγινε επανειλημμένως κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδες που προκάλεσαν βιαιοπραγίες. Στο παρελθόν αυτές οι ομάδες χρησιμοποιούσαν επανειλημμένως διάφορoυς πανεπιστημιακούς χώρους ως ασφαλές καταφύγιο.

him/dpa

Μτφρ.: Π.Χ.








 


Δεν υπάρχουν σχόλια: