19/9/11

Βιντεοσκόπηση

19.9.2011

Η διάρκεια των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων φαίνεται τελικά πως είναι απρόβλεπτη, ακόμη και χρόνο πολύν μετά την τέλεσή τους. Αφήνουν σημάδια στον δημόσιο χώρο και ξυπνούν μνήμες και υποψίες αλλά και παραισθήσεις στον νου του μέσου πολίτη, ειδικά όταν συνδέονται και με δημότες τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορώ διαφορετικά να καταλάβω ποιο νόημα είχε χθες το μεσημέρι η καταγγελία αγνώστου προς το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίσσης ότι βιντεοσκοπείται το Δικαστικό Μέγαρο παρ' αγνώστου τινός.
Είχαμε σταματήσει (με πρόθεση 5λεπτου) έξω από το Δικαστικό Μέγαρο και ήθελα να ''γράψω'' κάποιες εικόνες της κωμόπολης. Δεν θα μέναμε εκεί γιατί ο προορισμός μας ήταν οι Δελφοί, που απέχουν ολίγα χλμ. Ο δρόμος όπου σταθμεύσαμε οδηγούσε σαν ακτίνα στην κεντρική πλατεία. Βλέποντας βέβαια τα κτήρια της Εισαγγελίας και του Ειρηνοδικείου δεν θα ήταν δυνατόν να μην θυμηθεί κανείς τη Δίκη Κορκονέα, που μάλλον αναστάτωσε την πόλη αλλά είχε και τα τυχερά της. Αλλά βιντεοσκοπώντας τα πιο πολύ με ενδιέφερε η αρχιτεκτονική τους χάρη. Δίπλα σε αυτά κι ένα υπέροχο δείγμα ντόπιας νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Βρισκόμουνα στην πλατεία και τραβούσα το άγαλμα ενός τιμημένου ιεράρχη και καθώς γυρνούσα προς το ΙΧ βλέπω 2 όργανα της τάξεως και έναν νεαρό με μοτοσικλέτα να συνομιλούν με την σύζυγό μου. Το ένα όργανο τής είπε ότι απαγορεύεται να βιντεοσκοπεί κανείς δικαστικά μέγαρα. - Πώς; ε, αυτό δεν το γνώριζα. Νόμιζα ότι αυτό ισχύει μόνο για στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τελικά με την παρουσία μου λύθηκε η όλη παρεξήγηση, αφού δήλωσα την ταυτότητά μου, έδειξα την υπηρεσιακή κάρτα και τόνισα ότι είμαι απλώς τουρίστας, που πέρασε για 5΄ από κει. Ποιος ξέρει τι μπορεί να φαντάστηκε ο νους αυτού του ανθρώπου. Πάντως, χωρίς να το πει καθαρά το όργανο της τάξεως, υπονούσε ότι η ''καταγγελία!" είχε σχέση με την περιβόητη δίκη. Τι λοιπόν είναι αυτός ο άγνωστος αν όχι τουρίστας; Μήπως κατάσκοπος; δημοσιογράφος που ενεργεί με κάποια σκοπιμότητα; μπας και θέλει να βλάψει την πόλη μας; να προκαλέσει κανένα επεισόδιο και ταράξει την ωραία ησυχία;
Η βιντεοσκόπηση πλέον γίνεται μια αφορμή για παρεξήγηση.
Φεύγοντας κάπου γελάγαμε κάπου μέσα μας κοροϊδεύαμε. Θυμήθηκα τον όρο ''επαρχιωτισμός'' και τον στίχο του Καρυωτάκη για το ζύγισμα της μερίδας.
Καλά τα όργανα τη δουλειά τους κάνανε - ο άλλος πάλι τι σκέφτηκε;
Αλλά άμα είσαι υπάλληλος ακόμη μη εφεδρικός και φίλος της τέχνης και οικογενειάρχης και κάτοχος αστυνομικής ταυτότητας και μιλάς καλά τη γλώσσα και δεν ρετάρεις κι άμα πας με το μέλι κι όχι με το ξύδι, όλα λύνονται ομαλά.
Πάντως, εκεί στις τοπικές κοινωνίες πάντα κυκλοφορεί ένα μάτι καχύποπτο, που φτιάχνει καταστάσεις και αναπτύσσει σχόλια. Το μάτι της κωμόπολης, που κρύβεται πάνω στα δέντρα, πίσω από τον καφενέ, ψηλά στο κάστρο, σιμά στην προτομή του τοπικού ήρωα.
Να μετράς λοιπόν τα λόγια σου και τα βήματά σου.
Θυμήθηκα και τη μάνα μου στη μετεμφυλιακή Καρδίτσα που άγιασε για να μη δώσει σε κανέναν δικαιώματα.

Προσωπικές ελευθερίες. Προπάντων αυτές προασπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: