26/9/11

Για την Αντωνία Σοφικίτου (μια ηλεκτρονική αναδημοσίευση, πηγή: omogeneia.ana-mpa.gr, www.elzoni.gr)

26-9-2011
 
(Για τον φίλο Χρήστο Αποστολόπουλο κατεξοχήν, που ανακαλύπτει πολλά αγαθά του κόσμου τούτου.)
 
..........................
  Δεν έχει εισαχθεί τίτλος
Στην εκκλησία του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, το 40θήμερο μνημόσυνο της καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο και προέδρου της Ιταλικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Αντωνίας Σοφικίτου. Η διακεκριμένη νεοελληνίστρια έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο στις 10 Αυγούστου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή της από το Τοσίτσειο Αρσάκειο Αθηνών, το 1954, γίνεται δεκτή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το πέρας των σπουδών της, διορίστηκε βοηθός των Τμημάτων Ξένων Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε την οργάνωση και σύσταση του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας και της ανύπαρκτης βιβλιοθήκης του, με τη συνδρομή του Ιταλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
Δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε έντονα με θέματα λαογραφίας και φιλοσοφίας. Σπούδασε ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία, με υποτροφίες για τα Πανεπιστήμια Μιλάνου, Βερόνας και Σιένας, απ' όπου έλαβε και τους σχετικούς τίτλους σπουδών, ενώ φοίτησε και στη σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών.
Η δικτατορία των συνταγματαρχών την απομάκρυνε από τη θέση της, το 1969. Αναγκάζεται να εργαστεί περιοδικά ως μεταφράστρια της ιταλικής γλώσσας, σε διάφορες εκδόσεις βιβλίων, για λόγους βιοποριστικούς, δεδομένου ότι και ο σύζυγός της απολύθηκε από τη θέση του νομικού συμβούλου του Ταμείου της Τραπέζης της Ελλάδος.
Το 1989 την προσκάλεσε η Φιλοσοφική Σχολή του Παλέρμο, με πρωτοβουλία του διευθυντή της έδρας Νεοελληνικής Φιλολογίας κου Vincenzo Rotolo, για να διδάξει το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στους Ιταλούς φοιτητές.
Μεγάλη κοινωνική και επιστημονική προσφορά


Το 1997 ίδρυσε την πρώτη και μόνη Ελληνική Κοινότητα Σικελίας, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σύλλογο, του οποίου προήδρευε μέχρι τέλους, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το εθνικό και κοινωνικό έργο που επιτέλεσε και είχε αναγνωριστεί από το ιταλικό και ελληνικό κράτος.
Είχε λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί στην ιταλική και ελληνική γλώσσα, σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.
Το Δεκέμβριο του 2008, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιτυχία της, μετά από αγώνες ετών, να αποστείλει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμου το γλυπτό που κατείχε, από τη ζωοφόρο του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Για τη συνολική προσφορά της στην επιστήμη, την προβολή του ελληνικού Πολιτισμού και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αντωνία Σοφικίτου είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το "Χρυσούν Στέφανον" από τον Οικουμενικό Ελληνισμό και με το βραβείο "Υπατία", του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, με το οποίο έχουν τιμηθεί η Μελίνα Μερκούρη, η ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί, οι Κύπριες δασκάλες Ελένη Φωκά, Γιαννούλα Βασιλείου και Δέσποινα Μουρούζη και η Ντόλλυ Γουλανδρή. (Σημ.: η εκδήλωση του ΣΕΕ έλαβε χώρα πέρυσι τον Οκτώβριο.)

................................

Και μια αναδημοσίευση από τον ιστοτόπο www.elzoni.gr για την περσινή εκδήλωση τιμής του ΣΕΕ:

Την καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Ιταλίας Αντωνία Σοφικίτου τιμά σήμερα (20.10.2010) ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ) σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15).

Ο Σύλλογος, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια προσφορά της κ. Σοφικίτου στην επιστήμη, στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού και την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα της απονέμει το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ».
Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει ομιλίες της Προέδρου του ΣΕΕ Δρ. Εύης Μπάτρα, του Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Παναγιώτη Μαστροδημήτρη, Γεράσιμου Ζώρα, Ανδρέα Βοσκού και Μιχάλη Μερακλή, ενώ η αντιφώνηση θα γίνει από την ίδια την κα Σοφικίτου.
Την εκδήλωση συντονίζει η Β’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΕ Δρ. Έφη Καρποδίνη – Δημητριάδη.
Από τα φοιτητικά της ακόμη χρόνια η Αντωνία Σοφικίτου, επεδόθη στην οργάνωση και σύσταση του τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετέπειτα, δίδαξε Νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ασχολήθηκε με θέματα λαογραφίας και φιλοσοφίας, σπούδασε ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία, ενώ φοίτησε και στην σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών.
Από το 1989 διδάσκει το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και νεοελληνικού πολιτισμού στους Ιταλούς φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Το 1997 ίδρυσε την πρώτη και μόνη ελληνική κοινότητα Σικελίας, πολιτιστικό και μη κερδοσκοπικό σύλλογο της οποίας εκλέγεται μέχρι και σήμερα πρόεδρος.
Έχει λάβει πολλά βραβεία για την προσφορά της, μεταξύ των οποίων το «χρυσούν στέφανον» το 2008 από τον «Οικουμενικό Ελληνισμό» για την επιτυχία της, μετά από αγώνες ετών, για την επιστροφή στο μουσείο της Ακρόπολης του γλυπτού από την ζωοφόρο του Παρθενώνα, που κατείχε το αρχαιολογικό μουσείο του Παλέρμο.Το ίδιο έτος, βραβεύτηκε για αυτόn το λόγο από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Μουσείο Ακρόπολης.








Δεν υπάρχουν σχόλια: